Стачкуващи таксиметрови шофьори блокираха Атина

Около 2000 таксита се наредха по пътищата, водещи до летището, като оставиха само тесен коридор за минаване и предизвикаха 8-километрово задръстване, , предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Персоналът на международното летище в Атина посъветва пътниците да използват метрото. 15 полета бяха отложени с по 20 минути, за да изчакат пътниците, задържани от проблемите в трафика. Таксита блокираха и пътя към пътническия терминал на пристанище Пирея. Стотици паркирани жълти коли попречиха на автобусите да стигнат до 10-те круизни кораба, закотвени в пристанището, за да отведат 16 000 пътници на туристическа обиколка в Атина.
Пристанищните власти съобщиха, че по-късно ситуацията малко се е облекчила, след като таксиметровите шофьори решили да се присъединят към колегите си от летището в протестно шествие из центъра на Атина.
Собствениците на таксита в Гърция обявиха от днес 48-часова стачка в знак на протест срещу решение на правителството за пълна либерализация на сектора, като предупредиха, че ако решението не бъде оттеглено, ще предприемат непрекъснати стачни действия. Решението за таксиметровия бранш е в рамките на отварянето на редица така наречени затворени професии в Гърция, като превозвачи, адвокати или инженери, започнало миналата година под натиска на международните кредитори на страната – ЕС и МВФ. Мярката цели засилване на конкуренцията и развитие на пазарната икономика.
Според синдикатите скъпите лицензи, заплатени от таксиметровите шофьори, за да упражняват професията си, ще станат безполезни след „отварянето“ й, когато новите хора ще могат да работят без лиценз. „Дълбоко съжалявам за това, което става, но моите колеги виждат бъдещето си все по-несигурно“, казва представителят на синдиката на таксиметровите шофьори в Атина Константинос Димос. „Ако сте взели 200 000 евро заем, за да купите кола и лиценз за такси според законите на страната, и изведнъж ви кажат, че утре няма да имате нищо, кажете ми какво щяхте да правите“, допълва Димос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *