Стенограмата за КТБ от Президентството/фрагменти/

 Администрация на президента на Република България. Консултативна среща при президента на Р. България Росен Плевнелиев с лидерите на парламентарно предсдтавените политически  партии в 42-то Народно събрание и част от министрите от кабинета „Орешарски“,  29.06.2014 г., „Дондуков“ 2, зала 2 (14.00 ч.)

Стенограма  На срещата присъстват:
Росен Плевнелиев – президент на Р България Михаил Миков – председател на Народното събрание Пламен Орешарски – министър-председател Бойко Борисов – ГЕРБ Владислав Горанов – ГЕРБ Сергей Станишев – Коалиция за България  Янаки Стоилов – Коалиция за България Лютви Местан – ДПС Йордан Цонев – ДПС Евгени Узунов – Николай Бареков – България без цензура Красимир Каракачанов – България без цензура Меглена Кунева – Реформаторски блок Радан Кънев – Реформаторски блок Поканени са да присъстват: Иван Искров – управител на БНБ Калин Христов – подуправител на БНБ
От Администрацията на Президента: Екатерина Захариева – началник на кабинета на Президента Росен Кожухаров – главен секретар на Президента Румяна Коларова – секретар на Президента Милен Любенов – секретар на Президента Мария Иванова – прессекретар
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:
Добре дошли на всички! На днешните консултации са поканени да вземат участие председателят на УС Иван Искров и член на УС и подуправител Калин Христов. Г-н Председател, заповядайте, добре дошли, г-н Христов, също добре дошъл, заповядайте! Благодаря на всички участници в днешните консултации.
В петък бях информиран от председателя на Народното събрание г-н Миков за преведените консултации в Народното събрание, за което благодаря, както и за постигнатите резултати. Аз съм удовлетворен, че в рамките на вече няколко формата, а именно посочвам Консултативния съвет за национална сигурност, който се проведе на 17 юни, както и консултациите в Народното събрание, които бяха проведени на 27 юни, виждаме един отговорен национален подход, постига се съгласие, има и конкретика, което мисля, че в ситуацията, в която държавата се намира днес, е много важно. Искам да благодаря за сигнала, който вие изпращате за постигане на съгласие и, разбира се, за решителност и отговорност да се предприемат и следващи стъпки в интерес на държавата и в интерес на плавния преход в един труден период, както ние всички заедно го нарекохме, към повече стабилност в държавата“. Разбира се, действах максимално бързо, защото вярвам, че ситуацията е различна, тя изисква бързи и спешни действия.
Много пъти сме си казвали, очевидно днес всички ще се съгласим, че се намираме в, аз бих я нарекъл „криза на доверието“. Дори и това, което се вижда в различни сектори, дори и това, което виждаме в банковия сектор но и някои други действия в последните месеци, факти и констатации ни дават да разберем колко важно, колко крехко и колко ценно е доверието към парламента, доверието към президента, доверието към политически партии, доверие, разбира се, и към банковата и всички останали системи. Говоря именно за тази криза на доверието, защото, когато доверието в институциите като цяло е ниско, чак тогава разбираме, че тази криза на доверие или това ниско доверие може да се разпростре и върху сектори или сфери от нашия живот, а гражданите са много по-уязвими и, разбира се, трябва да мислим именно за заплахите към тях, за тяхното бъдеще и за бъдещето на държавата. Благодаря още веднъж, че сме всички заедно днес тук, благодаря за решителния подход, бих казал, за поредното доказателство, поредният сигнал за конструктивен диалог и национално отговорен подход, прагматично, ясно, решително които се надявам днес да излъчим към нацията. Когато е трудно, мисля, че така трябва да се действа – да се излезе с конкретика от днешната консултация, да стане ясно на хората какво правим. Трябва да успокоим себе си, като предпоставка да успокоим и народа. Трябва да имаме план, да повярваме в този план, за да може и народът да ни повярва. Вярвам, че сме на прав път.
Посочена беше конкретна дата за избори, около която има обединение, за избори. Същевременно има и ясни проблеми, които трябва да се решат. Но позволете ми, въпреки предварително ясно посочените приоритети, които искаме днес да обсъдим, с оглед спешността на ситуацията във финансовия сектор, да дам думата и да помоля да изтегля напред заедно с вас първо констатациите и възможните решения, с които ние всички заедно, убеден съм, ще излезем от гледна точка на финансовия сектор, да чуем анализа. Вярвам, че е важно за всеки един от вас да го направим това в началото. Уважавам всяка една от политическите партии, убеден съм, че ще се борите да спечелите доверието и да управлявате. Въпросът е какво ще се управлява, ако в следващите часове и дни не вземем единодушно отговорни, силни и ясни мерки. Затова може би е добре да чуем какво е положението към момента. Много експерти работиха. Регулаторът се ползва с достатъчно силна репутация. Нека да го чуем. Ако нямате нищо против, да минем през тази жизнено важна за народа тема и да продължим с всичко останало.
Г-н Председател, заповядайте!
ИВАН ИСКРОВ:
Уважаеми г-н Президент, Уважаеми г-н Председател на Народното събрание, Уважаеми г-н Премиер, Дами и господа, Преди всичко искам да благодаря от името на нашия Управителен съвет за поканата да бъдем тук и да се опитаме заедно с вас да формираме единна позиция на държавата, за да знаем какво правим ние, като Централна банка, и правителството като основният провайдър на ликвидност във всяка една страна, в т.ч. и в България. Това, което искам да маркирам, е с две думи какво се случи до Корпоративна търговска банка /КТБ?, защо се случи? Това, беше коментирано много в публичното пространство. Искам да маркирам и какво се случи след това,а именно, след като  работихме цяла събота и неделя с правителството на най-високо ниво, говоря за миналата събота и неделя, в т.ч. с доказани парламентарни експерти, канили сме само парламентарно представени сили, за да не влизаме в излишни дебати защо, как, кое и т.н., при цялото ми уважение към другите колеги, които също са представени вече в Европейския парламент.

БОЙКО БОРИСОВ:
(прекъсва Иван Искренов) Г-н Президент, а защо започваме от втория етап, има време, предполагам, може би трябва да чуем как се стигна до тук, защо прескачаме един етап, а започваме от събота, имаме време да изслушаме всичко?
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:
Г-н председателят трябва да бъде достатъчно подробен. Съгласен съм с Вашата констатация. Просто молим за достатъчно подробно изложение от Ваша страна, г-н Управител, как и защо стигнахме до тук и какво правим оттук нататък?
ИВАН ИСКРОВ:
Благодаря, г-н Президент! Разбира се, ще говоря в рамките на банковата тайна, не очаквате от мен…
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Между другото, искам да апелирам към всички представители на днешните консултации – нека това, което се чуе тук, да остане тук, нека всеки един от нас внимателно премери публичните си послания след това. Много е чувствителна ситуацията за следващите часове и дни. Апелирам, вярвам във вас и благодаря за отговорния подход.

ИВАН ИСКРОВ:
Поради случки, които, при цялото ми уважение към г-н Борисов, няма да ги маркирам отново, тъй като те са в общественото пространство и не са моя работа. БНБ няма никакъв принос към случилото се. оттегляне на депозити в КТБ от предходната сряда -мисля че беше 12-ти или 13-ти, и свързаната с нея „……………………….“, която е …….% собственост на КТБ, но просто е в процес на смяна на името. Така че за това сме уведомили нашите европейски партньори, за да е ясно и да не въвличаме такова голямо и важно име в световен мащаб в наши вътрешни проблеми. Ситуацията започна в сряда, много се усили, особено след като излезе анонимката, знаете за каква анонимка говоря, и в петък на практика, след като до към 10.00 – 11.00 ч. бяха изтеглени значителни суми, цитирам по памет – само в петък бяха над 350 млн. до това време, като подчертавам, че КТБ беше изключително ликвидна банка, както всяка една българска банка в момента, и на това ще се върна сега, като обсъждаме сектора като цяло. Към 11.00 – 11.40 ч. физически писмено тримата изпълнителни директори на КТБ уведомиха управителя на Централна банка и чрез него Управителния съвет, че поради масираната атака на вложители, не биха могли повече да си позволят да изплащат средства. На основание чл.102, прощавайте, ако греша, поискаха да бъдат поставени под специален надзор, т.е. да бъдат защитени, тъй като знаете, когато банка е под специален надзор, вече никой няма правно основание, било директно, било чрез съдебната система, да предявява своите претенции за срока на специалния надзор. Съответно в рамките на час и нещо, след 2005 г. не ми се
беше случвало подобно нещо, се наложи да намерим двама квестори – един наш служител с една госпожа, която сме ползвали при последната случка 2005 г., Международната банка за търговия и  развитие беше малка банка, но в 12.30, цитирам по памет, вече УС беше свикан, докладната беше налице, предложенията бяха налице и ние назначихме квестори, с което изпълнихме единствения си възможен законов ангажимент и отговорност къмтози момент, с което банката затвори и прекрати своите операции – както в страната, така и в чужбина. Към 19.40 ч., за щастие, в края на работния ден вече, след като е приключил ТАРГЕТ 2, всички разплащания за страната и чужбина, получихме писмо от двамата изпълнителни директори, които са все още бяха от „…………………………….“ в тази по-малка банка, че банката, поради ….%-та си свързаност с голямата банка, е подложена също на паника, на масирано изтегляне на депозити. Поради тази причина те не могат вече да изпълняват своите задължения. По сметките си имат …, Калин е до мен и може да ме коригира, бяха написали от порядъка на 20-25 млн. лв., които остават за понеделник, като само за понеделник бяха заявени над 30 млн. безкасови плащания, около 20-тина милиона на каса и някакви по-дребни суми, които трябваше да платят по някакви други ангажименти. Съответно ние пък имахме достатъчно свободно време и през съботата и неделята, когато работихме заедно, както казах, с колеги от правителството и от парламента, стигнахме до варианта, че така или иначе ситуацията е такава, че няма как за такъв кратък срок да търсим някакво саниращо или друго решение, с което било да продадем банката на някой за 1 лв. или нещо друго да се случи, и съответно трябва да разширим квестурата и към „………………….………“. Това не е в компетенциите изцяло на Централната банка, но пак казвам, в събота обсъждахме как би трябвало да се процедира с голямата банка и въобще с групата така, че да не се предизвика паника между вложителите, тъй като атаките продължаваха и по вестници, и по интернет особено, Фейсбук и т.н.: а коя е следващата банка, коя е по-следващата банка …, и т.н. Така или иначе вие знаете, че съгласувано с правителството, в неделя УС на Централната банка взе важни решения и някъде около 16.00 ч. следобед уведомихме нашата общественост за  разширяване на квестурата и към „………………“ за решението ни незабавно да назначим независим одит, и то от световно известни и признати имена, който в рамките на 10 работни дни да извърши оценка на активите и пасивите, и най-вече да обърне внимание на кредитния портфейл в какво състояние е, след което вече чрез ……………………………………………. и …………………………………… в банките, на практика банката да се национализира. Това е нещото, което ние вече го съобщихме. Просто обобщавам какво се случи до преди тази седмица. Разбира се, ние много добре знаем закона и много добре ще го спазим, ще го спазим стриктно, така че преди да се пристъпи към тази „национализация“, слагам я в кавички, разбира се, че ще потърсим в кратък срок миноритарните акционери, в лицето на …………….. и на ……….., но ……. междувременно се произнесе, че те нямат интерес, имат само 10% и не биха се интересували, което пък може и да е добре, тъй като знаете и геополитическата ситуация в момента в света. Така или иначе за какво ли не съм чувал, тук да ме извинят представителите на ДПС– било Доган фонд, какво ли не, но искам категорично да заявя и да се знае това нещо, че 30-те % са притежание на ………………… ………………. ……. и всички други приказки са просто спекулации в интернет мрежата и няма нищо общо с това, което се говори тук. Те участват в банката чрез свое офшорно дружество, регистрирано ……………., но това е практиката на големи инвеститори в световен мащаб поради данъчно третиране и други причини да участват чрез такива дружества. Но отзад седи ………………., като председателят на този фонд, това е така нареченият техен „сребърен фонд“, председателят е министърът на финансите на ………………… Казвам го, за да няма и такива спекулации. Въобще нас не ни интересува искат ли или не искат. Така или иначе те имат законовото право да заявят. Аз съм информирал премиера, че проявиха интерес,   информирах и държавния глава.
Това, на което искам да обърна внимание и затова пледирам да бъдем единни тук, и най-вече вие, политиците, е, че винаги това непремерено говорене, страхът, който се всява от всякакви псевдоексперти, за валутния борд започна доста да се говори напоследък, в последните дни, и затова значителна част от депозитите от тези банки, които бяха засегнати, бяха веднага обръщани в евро -видите ли, да не би да паднел бордът. А в някои, в които дори имаше внасяне, типичен пример е …………, например, много често пък се правеха депозити в евро. Това, което трябва да е ясно на всеки един и ние много пъти сме го обяснявали – бордът не може да падне, бордът е политическо решение на цяло едно поколение. Тук голяма част от тези, които седят на тази маса, са взимали участие в дебатите и са гласували за борда и знаят, че борд току-така не пада. Така че много важно е също да излъчим и такъв сигнал, че няма никакви проблеми от гледна точка на валутата. Ако позволите, уважаеми г-н Президент, помъчих се и ще извинявате, ако не са много гладки в изказването ми тези няколко точки, но буквално ги пишех в колата, докато идвахме към служебния вход – това, което направихме вчера и днес заседаваме с правителството, под прякото наблюдение на премиера, икономическият екип на правителството, заедно с Асоциацията на банките в България. Имаме няколко мерки, които предлагаме да бъдат подкрепени абсолютно единодушно: Първо, незабавно да се блокира и премахнат източниците на дестабилизация, генериращи безпричинно безпокойство и сеещи лъжливи слухове срещу една от най-добре капитализираните банки. (прекъснат от Михаил Миков) Едва ли ще ми разберете, г-н Миков…
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

После ще пишем, сега дебатираме. Вие говорете, ние Ви чуваме, със сигурност ще има въпроси. Ясно и просто формулиране на тезите. Имаме време след това да формулираме и общия документ.
ИВАН ИСКРОВ:
Защото знаем какви са показателите – те са публични и ние като Централна банка, седим зад тези показатели на банковата система. Тук, според нас, трябва заедно да обединим усилията си и трябва да си призная, че аз не съм много силен в тази част, но тук трябва да се говори с главни редактори на медиите, собственици, където можем и ги познаваме, и съответно ДАНС много сериозно да си върши работата.
БОЙКО БОРИСОВ:
Г-н Президент, говорим в единствено число за една банка. Питам, защо за нея говорим, а не говорим и за другата, и за третата? Дотук в изложението няма нищо конкретно, за да имаме такава среща днес, нищо не съм чул, въпреки личното си приятелство, което имам с Искров. Ние сме се събрали да спасяваме ……. или говорим за банковата система, която включва целия период? И когато се говори за ДАНС, за тези смешници снощи, за тези, които отидоха по офисите, за това правителство, което мълча 10 дена, докато се случи всичко, сега Вие искате те да са стожери и ние да се обединим. Първо ще се разграничим, после ще се обединим. Кажете истината, кажете тези хора, които са го направили, защо го направиха, кой прати ДАНС, кой прати прокурорите, кой прати всички там, премиерът знаеше ли, този вътрешен министър, където води като маймуна вчера хора с маски, знае ли кой води? И днес тези провокации през ДАНС, където пускат до БГ-нес и навсякъде, че ние сме едва ли не виновни за това? Дайте да си сложим истината на масата, за да видим можем ли нещо да направим. Върху какво да се обединя? На ДАНС не му вярвам, на кого да вярвам в ДАНС, на тези, които отидоха и заградиха офиса на едната, на втората, на третата? И не си мръднаха пръста досега. А истината я знаем всички. Или трябва да вземем решение и това да не се повтори по никакъв начин, или само така да ни залъгвате и после да излезем и да кажете: ама Борисов не се съгласи. Защо, аз искам да се съглася, но искам да знам виновниците, искам да знам има ли изтеглени държавни пари, има ли заръчани от тези банки.

МИХАИЛ МИКОВ:
И ние искаме да ги знаем, защото и на нас не ни ги дават.
БОЙКО БОРИСОВ:
Ами като искаме да ги знаем, защо мълчаха правителството, ДАНС и МВР и не тръгнаха да атакуват още през първите 10 дни? Извинявайте, но от нас искате да си заложим партиите, да си заложим авторитета и да излезем и да кажем нещо на хората, което да ги успокои. За да мога да не ги излъжа…, аз не вярвам на министър Чобанов, не вярвам, че може да се справи. Казвам го публично и в очите. Не вярвам на ДАНС, гледах ги снощи с цялата пропагандна машина – барети, качулки, същият този, който в комисия в парламента говореше за мен.
МИХАИЛ МИКОВ:
Кой?
БОЙКО БОРИСОВ:
Този Чикагото. Синът му който говореше в парламента на комисията срещу мен.
МИХАИЛ МИКОВ:
Ами ти трябва да си доволен от цялата тази работа.
 ****************************

 

 ЯНАКИ СТОИЛОВ:
Аз моля разговорът ни да е достатъчно организиран и сериозен и да продължи със своето изложение председателят на Централната банка, след което да му бъдат поставени всички въпроси, които тук бяха засегнати. И искам да подчертая, че преди ние да имаме отговор на въпроса – утре българските банки ще отворят ли и ще работят ли, смятам, че е безотговорно да обсъждаме каквито и да е други политически теми, които засягат главно нас. Защото хората отвън се интересуват дали утре тази система ще функционира. Ако ние нямаме отговор на този въпрос, мен твърде малко ме вълнуват другите теми, които са в нашия дневен ред.
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:
Абсолютно правилна е Вашата констатация. Г-н Искров, заповядайте, моля Ви, продължете Вашето изложение, предложения какво очаквате? Бъдете прагматичен, точен, ясен.
ИВАН ИСКРОВ:
Благодаря, г-н Президент. Винаги съм се стремял да бъда ясен и разбираем. Ще спомена 7 неща, които се опитахме да формулираме заедно с колегите от правителството и Асоциацията на банките, с които Ви казах, че говорим вече втори ден.

Първото,
повтарям го още веднъж – незабавно блокиране на всички дестабилизиращи източници. Това няма как да стане без  разговори с главни редактори на медиите и ДАНС да върши добре  работата си. Вече виждам, че в тази насока си върши добре  работата. Дано да хване всички, но едва ли е възможно.
Второ,
от гледна точка на обществения интерес и все пак, за да всее малко ред, предлагаме безкомпромисното противодействие на държавата срещу криминалната атака към банките да включи криминализиране на неверните слухове и призиви за атаки срещу банките. Няма как да си забравил един доклад някъде или да не знаеш къде е и да те разследват, тъй като е било държавна тайна, оттам национална сигурност, а основен елемент на националната сигурност, какъвто представлява финансовата стабилност, да било наказуемо само с глоба. Абсурд. Никога няма да излезем от тази каша, ако е така.
Трето,
и това е много важно – след като ви отговоря на всички въпроси, пледираме за това – ясна и категорична публична подкрепа за предприетите от БНБ и правителството стъпки. Не говоря и не е моя работа да казвам трябва ли да го одобрява правителството като цяло, като дейност, но в тази насока за банките, след днешните консултации при президента, казано простичко, говорене на един глас, защото побъркахме хората в нашата държава. Говорим като един, когато става въпрос за банки и какво трябва да се прави.
Четвърто,
пълна ликвидна подкрепа от БНБ и правителството и банковата система като цяло за банките, които са поставени или биха били поставени под натиска за изтегляне на

депозити. Тук не говорим въобще за никакви такива варианти, за които намекна г-н Плевнелиев и не е необходимо да ги обсъждаме към този момент – пълна ликвидна подкрепа.
Пето,
в рамките на тази ликвидна подкрепа, тъй като аз не мога да говоря от името на премиера и на финансовия министър, те ще кажат как го виждат от тяхна страна, БНБ за пръв път, след като бе въведен бордът, ще предостави ликвидност при условията на чл.33, ал.2 и 3, а това е ликвидност, когато банката има държавни ценни книжа. Най-вероятно още утре може би ще пипнем и по Наредба № 6, която казва как се рефинансират банки, когато има ликвиден риск, засягащ цялата система. Тоест, ние не бягаме от своята отговорност.
Шесто,
 незабавно уведомяване на Европейската комисия, тъй като аз лично не смея да говоря с никой, а доколкото разбрах, Калин поне ми каза, че се е чул с колеги от ЕК, звъннали са му и са му казали, че г-н Барозо е поискал премиерът и аз да се чуем с г-н Оли Рен. Така че това, което емного важно, за разлика от други някои стъпки, които се правеха последните години, поне по този въпрос да бъдем изключително предсказуеми и прозрачни пред нашия най-важен партньор, страните от Европейския съюз и в частност Европейската комисия, в частност Генерална дирекция „Конкурентоспособност“ и Генерална дирекция „Еквим“, и  разбира се, аз трябва да уведомя нашия изпълнителен директор на холандската група в МВФ, тъй като те вече питат, звънят и аз се крия, тъй като няма как, без да имам мандат от вас, да се чувам и да му описвам какво се случва.
Седмо,
 ако е възможно да се вземе тук като решение – очевидно е, че е нарушено доверието в страната. Чрез удара по подуправителя, ръководещ „Банков надзор“, на практика и вероятно и затова г-н Миков е по-съсредоточен върху Централната банка, вероятно и нашата репутация е силно нарушена. Имаме нужда от внасяне на доверие в този момент в страната чрез даване на мандат на правителството и на БНБ за водене на преговори с МВФ и Европейската комисия при необходимост. Това са нещата, които исках да кажа пред вас, уважаеми дами и господа, и съм готов на всякакви въпроси да отговарям, ако преди това не е необходимо може би колегите от правителството да кажат няколко приказки.
******************************************
Политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, се обединиха около следното: 1.Политическите партии и институциите, участващи в днешните консултации, декларират своята подкрепа и ние няма да отстъпим от постигнатото споразумение. Няма да се възползваме от ситуацията, за да удължим изкуствено живота на кабинета. Какви други политически и стабилизационни мерки са необходими, без ограничение тази тема е на масата и ние сме с нагласа. Но каквото и да е решението, е добре то да се вземе не дори с широко съгласие, а с консенсус, когато става въпрос за банки. решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната. Парите на гражданите и фирмите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на Европейския съюз, Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1.95.583 български лева са и ще бъдат равни на 1 евро, докато сменим българския лев с еврото. Разполагаме с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация, като заставаме зад всяка банка, подложена на атака. Политически сили, представени в българския и Европейския парламент поставят обществения интерес и финансовата стабилност, като част от националната сигурност, над политическите различия и обединяват усилията си за постигане на стабилност и доверие в институциите и икономиката. Предприемат се всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност. Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана. Няма основание и няма причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма, има криза на доверието и има криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните – преследвани с цялата строгост на закона. Политическите партии осъждат остро разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България. Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат  резултати. Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс. 2. Предсрочните парламентарни избори за 43-то Народно събрание да се проведат на 5-ти октомври 2014 година. 3. Парламентарно представените сили декларират, че в  рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство. 4. Оставката на правителството „Орешарски“ ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебен кабинет. С указ на президента, считано от 6-ти август 2014 година, 42-то Народно събрание ще бъде разпуснато и ще бъде назначено служебно правителство. 5. Съгласно българската Конституция, отговорността за формирането на служебно правителство е на президента. Преди сформиране на служебното правителство президентът ще проведе консултации с политическите сили, представени в националния и в Европейския парламент. 6. Консултациите между президента, парламента, правителството и политическите сили за осигуряване на координация и гарантиране на приемственост и плавен преход към следващо управление ще продължат.
 ЯНАКИ СТОИЛОВ: По същество нямаме забележки. Само в т.2 да използваме точния термин „предсрочните парламентарни избори“. И накрая, ако прецените – „плавен преход към следващото управление“.
 РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Благодаря на всички. Бяхте изключително отговорни, изключително добронамерени. Мисля, че от името на целия народ мога да ви благодаря, мога да ви пожелая успех. Всички сте поканени долу и след това знаете, че има възможност и пред медиите да се говори. Напомням за последен път, че вашите индивидуални изказвания след нашето общо изказване трябва да бъдат добре премерени и съгласувани вече с общата ни позиция, за да не се говори излишно.

(18.00 ч.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *