Стефан Софиянски: Управляващите загубиха още един млрд. от лошо управление

София /КРОСС/ Управляващите загубиха още един млрд. от лошо управление. Те трябва да се съсредоточат не върху антикризисни мерки, а върху план за икономическо развитие. Веднъж завинаги трябва да се разбере, че в България няма финансова, а икономическа криза. Беше ясно още, когато се прие бюджета, че той няма да издържи. В еврозоната се влиза, когато има икономически растеж. Това коментира Стефан Софиянски – лидер на ССД, бивш кмет на София и бивш служебен премиер в предаването „Денят започва“ на БНТ 1. По думите му, нормално е в тази ситуация да може да се намали фискалния резерв и че това е можело да бъде направено още пред месеци. Софиянски за пореден път посочи, че финансовият министър няма понятие как да се справи със ситуацията, защото всичките му мерки са хаотични. Той разкритикува Мартин Димитров и Иван Костов, че са подкрепили този бюджет при приемането му.
Лидерът на ССД прогнозира недоволства и в общините. Според него, до днешната ситуация се е стигнало поради некомпетентност. По думите му, ако предишното правителство е оставило половин милиард дефицит, то за 1 млрд. е виновно новото правителство. Софиянски посочи, че няма какво ново да се измисля, а да се направи това, което са направили вече други страни преди нас и вече излизат от кризата. Бившият кмет на София посочи, че не трябва да се предприемат мерки за поддръжане на фиска, а за подкрепа на икономиката, която да се опира на четири основни стълба – селско стопанство, икономика, инфраструктура и общини.
Днешните управляващи гледат на хората като лоши. Ние сами се нарекохме най-корумпирани. Това е сбъркана философия. Има добри реализации на проекти с европейски пари и трябва да се съсредоточим върху тях, а не върху няколкото случая на злоупотреба, коментира още Софиянски.
Пари от резерва, пари от заем – емитиране на облигации, пари от еврофондове – това са начините, чрез които може да се финансира икономиката, категорично заяви Софиянски.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *