Стивън Оут: Политиката на Фед купува време на бизнеса

Предстои период на ръст и на оздравяване на системата, коментира в ефира на Bulgaria On Air Стивън Оут, вицепрезидент на Federated Investors. По думите му основният фактор, който ще застане на пътя на инфлацията и покачването на нивата на дълга, е натрупаният кеш в американските компании. – „Те много бързо се свиха с настъпването на кризата и започнаха да спестяват. Това е особено показателно в сектора на строителството на нови жилища”, коментира Оут. Той подчерта, че политиката на ФЕД във връзка със стимулите прилича на актьорска игра, която има за цел не толкова да „помпа” бизнеса, колкото да му купува време.

„Предстои натрупаният кеш да излезе на пазара. В този смисъл се очаква добър период за икономиката,” категоричен е Оут.

Финансистът подчерта, че все по-често става дума за т.нар. „бял лебед” или неочаквана положителна промяна, която да обърне тенденциите към ръст. По думите на Оут в средносрочен план световната икономика също ще тръгне нагоре.

Оут коментира още, че САЩ е далеч от банкрута. Той сравни фалита на една държава с този на компания.

„Когато става дума за фалит на една компания, тя се преструва, че нищо не се случва. В случая със САЩ не видяхме това. Нещо повече, случи се точно обратното в сравнение със събитията около гръцката криза. Американските акции се повишиха, нещо което не случва преди фалит”, коментира Оут.

Той сподели и какви според него са успешните инвестиции в образованието. По думите му всяка страна трябва да насочи усилията си към сектори, в които има потенциал за развитие. Такъв сектор за България са ИТ технологиите, допълни още финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *