Стиглиц: САЩ се провалиха в банковата политика

Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц смята, че САЩ са се провалили в решаването на проблемите в банковия сектор на страната, след като кредитната криза помете банковите институции, включително и емблематичната Lehman Brothers, пише Блумбърг.

Според Стиглиц, банките, които никога не бива да фалират, дори са се увеличили.
Мнението на икономиста напълно съвпада с гледната точка на бившия председател на Федералния резерв Пол Волкър, който посъветва администрацията на президента Барак Обама да ограничи броя на жизнено важните за страната банки.Управителят на централната банка на Израел Стенли Фишър също смята, че правителствата трябва да предотвратят прекомерното разширяване на редица банки.
Президентът на страната на неограничените възможности Барак Обама смята да контролира по-строго банките от особена важност за САЩ, но в същото време неговият план не предвижда свиването на структурата им.
Джоузеф Стиглиц се надява Г-20 „да вразумят“ САЩ на предстоящата среща в Питсбърг, за да не се окаже накрая страната притисната от банките.
Според Стиглиц, политиката спрямо банките в САЩ е равносилна на „престъпление, на обида“, особено след като правителството наля милиарди в банковата система. Стиглиц припомни момента, в който редица банки бяха „на прага на смъртта“ и кабинетът ги е върнал „от ада“. Според него, само заради това страната е на пътя на възстановяването.
Джоузеф Стиглиц предупреди, че икономиката на САЩ остава слаба, а икономическият ръст няма да може да отговори на нуждите на нарастващото население на страната. Според него, американският Брутен вътрешен продукт (БВП) в последните години е използван като активен инструмент за социалното добруване и промяната в неговата структура се отразява изключително негативно на обществото.
Френският президент Никола Саркози се съгласи с мнението на Стиглиц, че фокусирането върху БВП като основна мярка за просперитет е спомогнало за избухването на финансовата криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *