Столицата затлъстява, регионите измършавяват

Столицата се движи във все по-бързата писта при увеличаване на доходите и така все по-голяма става разликата в заплатите в София и в останалите области на България. Това сочат експертите от Института за пазарни икономика (ИПИ).

„Средностатистическият жител на София живее със стандарта на покупателна способност на средностатистическия европеец”, констатира икономистът Явор Алексиев в предаването на Нова „Здравей, България” днес сутринта. Разликата в доходите в София и другаде в България може да е дори „в пъти“.
„В София доходите са близо двойно по-високи от тези в област Видин и тяхната структура е много по-благоприятна – даде пример Алексиев. – Над 60% от доходите на домакинствата в София идват от работна заплата, а не от помощи и пенсии.“
Алексиев коментира и други данни за някои области в страната. „В Смолян има добро ниво на заетост и много висока икономическа активност. Това обаче е и областта с най-негативен механичен прираст т.е. повече хора напускат, отколкото се заселват там всяка година”, обясни той.
Разград и Силистра пък до голяма степен вече споделят социално-икономическото ниво на развитие на Видин и Монтана. Там има голяма структурна безработица.
„В Кърджали имаме голям проблем – не знаем колко хора живеят в Кърджали – добави експертът от ИПИ. – Ако вземете данните за здравноосигурените хора и данните за населението и ги сравните, ще видите, че 105% от хората са здравноосигурени, което няма как да истина.”
Ако се изключи столицата, средната заплата в страната пада до 792 лв. В София средното заплащане е с 35% по-високо от останалата част в страната. Заедно със софийските заплати средната за страната става 934 лв. към полугодието и расте със 7.5 на сто спрямо 2015 г. Всеки трети от заетите в икономиката ни работи в София. В същото време почти 80 на сто от българите не разполагат с необходимите за нормална издръжка за живот средства от по 558.82 лв. на човек в семейството. Почти 31 на сто от домакинствата, или 2.2 млн. българи живеят в абсолютна бедност – с до 297 лв. на човек. Това показва анализът на КНСБ за издръжката на живот за третото тримесечие тази година (данните за заплатите са към полугодието).
Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *