Столичната община спечели европейско финансиране от 217, 9 млн. лв за електробуси

Столичната община спечели европейско финансиране за 217, 9 млн. лв.по оперативна програма Околна среда на ЕС като безвъмездно финансиране – без самоучастие от кметската хазна, което спести поне 40 млн.лв., за обновяване на градския гранспорт.

Резултат с изображение за столична община

Те ще бъдат одобрени в четвъртък на заседанието на СОС на база доклад на Йорданка Фандъкова. Става дума за 3 проекта на различните дружества на общинския транспорт. И преди тях намаляването на вредните от градския транспорт е 2,5 пъти след набавянето на нови возила през последните 3 години.
По първия ще бъдат закупени още 30 нови 6-метрови електробуса, плюс още 22 съчленени с дължина до 9 метра. В София вече пътуват над 20 абсолютно безвредни за околната среда возила от този тип, които се зареждат само на ток, а така спестяват и огромни разходи за гориво, информира 19min.bg.
Общият брой на електробусите ще стане над 100, тъй като ще бъдат закупени по втория проект още 30 машини, само че нископодови, които са и бързозарядни – последният писък на технологиите. Те ще заменят по линиите стари дизелови возила. За тролейбусния транспорт обновлението ще стане на практика 100%, тъй като с европарите по втория проект ще се набавят и още 30 нови тролейбуса. Те се движат по линиите 6,7 и 11.
Третият проект е за закупуване на 25 нови нископодови трамвая за линиите 4 и 18, след като за 3 години напълно беше подменена линия 7, а по линия 5 от есента или най-късно догодина ще тръгнат други нови 13 мотриси.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *