Стотици милиона са задълженията в туризма

Стотици милиона са задълженията в туризма. Според експерти между 100 и 150 милиона си дължат едни на други туроператори, хотелиери, превозвачи и доставчици на храни и услуги. Точната сума обаче не би могла да се уточни, не само защото варира във всеки един момент, а и защото играчите в бизнеса крият данните.

Резултат с изображение за туризъм море

Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като през юли 520 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 17 211 лица са постъпили на работа през месеца, като 82.4% от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени 3 036 лица: 433 – по програми, 133 – по мерки и 2 470 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През месеца общо 1 178 безработни лица са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности. Професиите, в които се обучават курсистите са основно в направленията търговия на едро и дребно, приложна информатика, строителство и градинарство (паркове и градини), а ключовите компетентности са най-вече дигитална, предприемачество, умения за учене, информира в.Труд.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 707, като 75.7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.9%), търговията (14.0%), хотелиерството и ресторантьорството (8.2%), административните и спомагателните дейности (7.9%), образованието (7.9%), строителството (6.7%) и операциите с недвижими имоти (4.2%) и др.

Най-търсените групи професии през месеца са били: работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни на тях; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; оператори на стационарни машини и съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; водачи на МПС и подвижни съоръжения; монтажници и други.


[1] Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *