Стотици фирми отпадат от ДДС регистрацията

Компаниите са регистрирани по Закона за ДДС, но същевременно са спрели да внасят дължимите месечни вноски. Обект на тяхната дейност е главно строителство, търговия и реклама, а фирмите са декларирали сами задълженията си, по които не са внасяли сума от три месеца. Просрочията са на стойност над 500 хиляди лева, съобщават от НАП-Бургас.
Задължените лица се приканват в кратки срокове да възстановят дължимите плащания. В противен случай фирмите ще бъдат дерегистрирани служебно по ДДС и няма да могат да начисляват данък и да приспадат данъчен кредит. Така те няма да могат да начисляват данък и да приспадат данъчен кредит.
Предупреждението е довело до определена ефективност и от приходното ведомство уточняват, че за последната седмица са внесени над 80 хиляди лева просрочени вноски.
Същевременно фирмите, които поради различни причини са в обективна невъзможност да изплащат в срок вноските си по ДДС, могат да предложат варианти за разсрочено погасяване на задълженията.
Ако това обаче не стане, ще се наложи задължително дерегистриране.
От началото на годината дерегистрираните по ДДС компании са общо 114. Действия по служебно отписване ведомството може да предприеме и в случаите, когато за повече от три месеца не се подават справки декларации за дължимия за внасяне данък.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *