Стоян Мавродиев: Сребърният фонд единствено и само за пенсии

Това са част от фискалните резерви и се следят от международните и кредитни институции. Това заяви в рубриката „Гореща точка” на ТВ 7 Стоян Мавродиев, председател на Комисия за финансов надзор (КФН). Според него, ако се посегне на този резерв, моментално ще се намали кредитният рейтинг на страната. Подписвам се с две ръце зад това си твърдение, каза още Мавродиев. „Намаляването на рейтинга означава повишаване на рисковата премия, т.е. фирми и граждани ще плащат по-високи лихви. При повишаване на риска международните пазари може да спрат да купуват български ДЦК”, обясни рисковете Мавродиев.
По думите му в последните години от фискалния резерв се финансират основно дефицитите на държавата по бюджета и явно това го стопява. Това е притеснително. Кредитните агенции много добре знаят, че тази и следващата година България има големи плащания по външния дълг. На практика държавата има разходи за 3.7 млрд. лв., каза още Мавродиев.
Той е поискал свикване на Консултативния съвет за финансова стабилност, за да се обсъди ситуацията около Сребърния фонд и стратегията на Министерство на финансите за дълга. В съвета членуват Иван Искров, управител на Българска народна банка, Стоян Мавродиев и финансовия министър Симеон Дянков.
Все още не сме видели такава стратегия. Тази стратегия е много важна, категоричен е Стоян Мавродиев.  Чух абсурдната хипотеза, че тази година в бюджета могат да влязат 1 млрд. лв. от приватизация на 25% от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Листването на една такава компания обаче отнема между 12 и 18 месеца, твърди Мавродиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *