СТО задейства суперспоразумение за 1 трилион долара

СТО – Световната търговска организация информира, че  търговско споразумение, което ще увеличи световния износ с 1 трилион долара, се очаква да влезе в сила през идните две седмици. Това съобщи ръководителят на Световната търговска организация (СТО) Роберту Азеведу в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.Въпреки опасенията, че новата администрация в САЩ ще засили протекционизма, Споразумението за улесняване на търговията (Trade Facilitation Agreement – TFA) на СТО ще се прилага. То ще стандартизира и опрости митническите процедури в света. Достатъчно е документът да бъде ратифициран от още две страни, за да влезе юридически в сила. Очаква се скоро да го одобрят Чад, Йордания и Кувейт. САЩ вече са ратифицирали споразумението, наред с Китай, Япония и ЕС. Това е най-голямото споразумение, което сме постигали в историята на СТО, подчерта Азеведу.
След пълното му прилагане към 2030 г. споразумението може да доведе до увеличаване на търговията в света с около 2,7 процентни пункта годишно. Ще добави и половин процентен пункт към световния брутен вътрешен продукт.
Ако новите правила бъдат приложени изцяло и добре, вече почти няма да има контакти между клиента и митническите власти. Когато това стане, възможностите за корупция на практика ще изчезнат, подчерта ръководителят на СТО.

В СТО членуват 162 държави, които реализират над 97% от международната търговия в света, както и над 20 наблюдатели или страни в процес на присъединяване. Организацията се ръководи от конференция на министрите, която се провежда на всеки 2 години, общ съвет, който ръководи текущата дейност между конференциите, и генерален директор, назначаван от конференцията. Секретариатът на СТО е в швейцарския град Женева. А правната основа на организацията е Общото споразумение за митата и търговията, въз основа на което се провеждат преговори в редица области на търговската политика и се създава система от споразумения и правила, регулиращи търговията със стоки.

По време на своята предизборна кампания Доналд Тръмп намекна, че може да извади САЩ от СТО. Той вече съобщи, че ще прекрати участието на страната в Тихоокеанското търговско споразумение и по-скоро ще работи за двустранни споразумения със страните в региона.

Роберту Азеведу коментира още, че дори и САЩ да излезе от организацията, тя ще продължи да работи за премахването на бариерите пред свободната търговия. Но на този етап в Световната търговска организация (СТО) нямат индикация, че САЩ се готвят да напуснат организацията след идването на Доналд Тръмп на власт, пише Ройтерс. „Смятам, че на този етап трябва да се подготвим за такъв разговор“, допълни обаче той. Роберту Азеведу  отчете, че САЩ са много важен партньор на организацията в опитите да бъде съживена световната икономика.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *