СТО плаши Газпром

 
Според специализираното издание Финмаркет тези опасния са разкрити в писмо на министерството на енергетиката до правителството, в което експертите на министерството и газовият концерн анализират последиците от присъединяването на страната към СТО.
Монополът върху газопроводите и другите видове държавна подкрепа се предоставят на Газпром срещу поддържане на ниски цени на газа за руските потребители.
В писмото се отбелязва също така, че планираното от министерството на финансите рязко повишаване на данъка върху полезните изкопаеми за газа противоречи на правилата на търговската организация. Увеличаването на данъчното натоварване на Газпром ще понижи рентабилността на продажбите на вътрешния пазар.
Ставката на данъка за Газпром през 2006-2010 година остана без промяна въпреки повишаването на световните цени на горивото.
През 2011 г. тя нарасна с 61 процента, а през 2012 година скочи двойно. През февруари тази година газовият концерн оцени загубите си от следващите повишения на 64 млрд. рубли.
Компанията се опитва да компенсира нарастването на данъчната тежест чрез повишаване на цените на горивото.
Газпром не веднъж е посочвал, че от 2000 до 2008 година търпи загуби заради доставките на вътрешния пазар по цени, посочени от правителството.
Газовият гигант успя да постигне минимална рентабилност само през 2009 година, въпреки че след 2006 година руските власти решиха постепенно да изравнят цените на вътрешния пазар с износните.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *