Страхът от непознатото държи парите на българина в банките

Страхът от непознатото държи парите на българина в банките. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Иван Стойков, старши финансов анализатор в портала „Моите пари“.

 

Причината парите от депозитите на българина да не напускат банковата система, а напротив – да се увеличават, обикновено се търси в опасенията на хората за бъдещи периоди. Но има и други причини и те се коренят в незнанието, че има и други алтернативи, коментира той.

Съществува факторът „страх от непознатото“ и дори и да знаят, че има други варианти, които ще донесат 2, 3 и дори 10 пъти по-голяма печалба, хората не се осмеляват да пристъпят към тях. Не знаят какви са опасностите, за какво да се внимава, каза още той.

„За бизнеса увеличаването на депозитите в банковата система означава, че парите не се влагат в нови инвестиции, в стартиране на нов бизнес или разширяване на съществуващия, излизане на нови пазари, информира investor.bg. Щом остават в банковата система, тези пари не работят“, допълни Стойков.

Интересът към алтернативните инструменти все още не е достатъчно висок и не е ясно осъзнат, а продиктуван от „нещо споделено или прочетено“ и не представлява ясно намерение да се участва на пазарите, каза Стойков.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *