Страхът плъзна и към Франция

Причината е в движанието, което отчетоха лихвите по нейните държавни ценни книжа през последните дни. Те се отлепиха от равнището на 2%, което се счита за безрисково, и започнаха да растат. Лихвата по 10-годишните френски ДЦК надхвърли 3%. Спредът между германските и френските облигации се увеличи с 1%, което е най-голямото разминаване, откакто е създадено еврото.
Това се случва и в условията на спекулации, че страната ще изгуби първокласния си рейтинг ААА.
Във вчерашния ден дори се появи такъв технически гаф от страна на рейтинговата агенция S&P, която първо публикува негативни данни за перспективите пред страната, но после се самоопроверга и декларира, че рейтингът на Франция остава непоклатим.
Причината за съмненията към Франция не са свързани генерално с икономиката й. Тя се справя в кризата и успява да удържи позицитиите си. Проблемите не са свързани и с политиката й.  Президентът Никола Саркози успява да наложи рестрикции в бюджета, вдигане на данъци и свиване на разходите. Това му костваше от рейтинга и то преди изборите през пролетта на следващата година.
Проблемът обаче са френските банки, които имат силни експозиции към държавни облигации на Италия, Испания и Гърция. Размерът на раздадените кредити надхвърля € 600 млрд. Така фалит на която и да е от двете държави означава колосабен проблем за Франция, с което пък може да се отключи нов глобален проблем.
Ето за това икономистите предупреждаваха, че колкото и малка да е Гърция, нейната стабилност е важна, защото тя е като плочка от доминото, което може да пусне демоните към Италия, а от там и към най-голямата кредиторка в Европа – Франция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *