Стрес тестове пращат застрахователи на поправителен

Стрес тестовете на застрахователите, които бяха отложени миналата година поради доказано фалшиви документи и подвеждащя информация на един от участниците на пазара, се проведоха от началото на 2017 година.Според стрес тестовете пет застрахователни компании трябва да предприемат мерки за увеличаване на капитала след направените проверки в системата. Това показват окончателните резултати от независимите кръстосани проверки, оповестени от Комисията за финансов надзор. При прегледа на балансите е установен капиталов недостиг в 13 застрахователни компании към юни миналата година. До края на прегледа обаче 7 от тях са набрали необходимия капитал. При тестовете изследваните сценарии бяха: неблагоприятни пазарни условия (сценарии двоен стрес), стрес със земетресение, с наводнение и стрес с недостиг на резервите. Един от предварително дефинираните сценарии за живото (пре)застрахователните предприятия беше определен като стрес на риска от дълголетие. Обединение на всички стрес сценарии не беше необходимо, тъй като всички те се считат за независими един от друг.  Резултатите показват, че от всички сценарии за пазарен стрес тестването на неблагоприятните условия на глобално ниво има най-значително въздействие върху агрегираните собствени средства.

Проверките обхващат 81 дружества, 27 от които пенсионни фондове. Там се налагат корекции за 33 милиона лева, което е 0,3 на сто от активите в сектора, обясни председателят на КФН Карина Караиванова: Мога да кажа системен проблем, основно във връзка със свързаните лица, необходимост от промяна в дефиниции, по-добро корпоративно управление. Индентифицирани са проблеми при оценките на инвестиционни имоти.
Което също изисква законодателни промени и е известен на регулатора проблем. При застрахователите има две изисквания – за капитал и допълнителен буфер за платежоспособност, които не са покрити. Пет компании с пазарен дял от 0,5 процента трябва да увеличат капитала си, обясни още Караиванова: Повечето от компаниите вече са започнали да прилагат мерки, за да покрият дефицитите, които са индентифицирани. Очакваме да бъдат изпълнени в следващите от три до шест месеца.
Други двама застрахователи трябва да покрият изискванията за платежоспособност до края на годината.
Но опасност за парите на клиентите на застрахователните и пенсионните компании не съществува, увериха категорично от небанковия регулатор.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

2 thoughts on “Стрес тестове пращат застрахователи на поправителен

  • 04.02.2017 в 11:34
    Permalink

    Пълни глупости! Застрахователите са покрили над 100% от изискванията, така че никой няма да ходи на поправителен. Напротив, показват стабилна застрахователна система.

    Отговор
  • 04.02.2017 в 14:09
    Permalink

    Спекулативно заглавие. Както се разбра от доклада, всички застрахователи са минали успешно стрес-тестовете и няма недостиг в капитала. Хората могат да са напълно спокойни!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *