Строим нов газопровод до Гърция

България е готова да започне строеж на нова газова връзка към Италия, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Газопроводът ще се включи в тръбата от турския град Бурса през Гърция и град Комотини.

Идеята на държавата е да се изгради около 70-километров газопровод от Хасково до гръцкия град. Правителството отдавна е имало намерение да построи тази газова връзка, но на заседанието на Съвета на инфраструктурни проекти заедно с министрите на транспорта, регионалното развитие и околната среда е взето решение строежът да бъде ускорен, уточни Димитров.

Строителството на тръбата ще започне до средата на 2009 година, съобщи още енергийният министър и подчерта, че на българска територия отсечката ще е наша собственост. Все още обаче не е ясно от къде ще идва природният газ за захранване на газопровода. По думите на Петър Димитров вероятни източници са находищата в Азербайджан и Иран.

До момента в областта на енергетиката има 11 програми на обща стойност около 7 милиарда евро, отчете министър Димитров. Един от проблемните проекти е изграждането на сериочистващи инсталации в блокове от едно до четири на ТЕЦ „Марица Изток 2”, тъй като изпълнителят е поискал над 100 милиона евро, а държавата разполага с не повече от 80 милиона евро. Тази година разчетите на правителството показват, че е възможно инсталации да бъдат изградени в първи и втори блок на централата.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров призова общините да представят проекти за пречиствателни станции по Черноморието – от Шабла до Синеморец, тъй като за това са предвидени около 200 милиона евро. Чакъров също подчерта, че пречиствателните станции в ТЕЦ „Марица Изток” 2 са сериозен проблем и за екоминистерството. Друг приоритет за министерството на околната среда и водите ще бъде изграждането на канализация в столичните квартали Горубляне, Бояна, Симеоново и Драгалевци. Справка на Чакъров показва, че едва 10-15 на сто от кварталите имат добра канализационна мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *