Строителите искат споразумения с графици са плащанията от държавата до 10 дни

Ръководството на Камара на строителите в България настоява в срок от 10 дни да бъдат подписани споразумения с подробни графици за плащанията на държавата към бизнеса. Това е записано в обръщение на ръководството на камарата до премиера Бойко Борисов.
Днес се е състояло заседание на Управителния съвет на камарата в разширен формат. От камарата очакват Министерството на финансите да осигури допълнителни финансови инструменти за разплащане, както и да се учреди т. нар. данъчна ваканция за фирмите, към които има публични задължения. Друго искане е да се ускорят процедурите за започване на проектите по европейските програми и други публични проекти.

От средата на миналата година задълженията на държавата към строителните компании за договорени и реално извършени строителни работи са около 600 млн. лева, посочват от организацията.

График за плащанията с тристранни споразумения е подписан от бизнеса само с министрите на регионалното развитие и благоустройството и на финансите. По това споразумение от МРРБ до момента са изплатени 121.2 млн. лева към 89 пътностроителни фирми. За останалите 137 фирми получаваме само обещания за предстоящи плащания, без поемане на точен ангажимент за срокове и конкретни суми, посочват от камарата.

Задължения към строителния бизнес имат Министерството на околната среда и водите по програма ПУДООС, Министерството на отбраната, Министерството на труда и социалната политика. По данни на камарата, заради кризата около 60 на сто от фирмите в бранша не работят, а около 20 на сто са пред фалит. От 263 000 работници, към момента на работа са 160 000 и съкращенията продължават. Много фирми не са в състояние да купят тръжни документи, да осигуряват гаранции за търгове, да участват по изпълнение на обекти, финансирани по европейски програми, където се плаща при постигане на голям процент завършеност, се отбелязва в текста.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *