Строителният сектор в Испания се възстановява

Когато Хуан Велайос напуснал работа от консултантската компания PwC, за да стане главен изпълнителен директор на строителната компания Neinor Homes преди две години, всички го обявили за луд, пише FT в свой анализ за строителния сектор на Испания.

Някога строителните фирми в Испания строяха повече жилища, отколкото в цяла Западна Европа, заради евтините кредити. След като обаче цените се сринаха с 35% заради световната финансова криза от 2007 г., голяма част от сектора фалира и блокира дейността на банките с проблемни активи в сектора на имотите.

Непродадените жилища в Испания са около половин милион. Голяма част от тях са на практика в празни, необитаеми градчета, които стърчат като паметници на спекулативния имотен балон, съборил банковия сектор и по-широката икономика.

Велайос посочва, че преди две години пазарът още е бил скептичен за възможностите в строителния и жилищен сектор. Каква изненада е поднесъл браншът на всички, като е започнал доста агресивно да изкупува терени за ново строителство.

Neinor Homes е компания на американския инвестиционен гигант Lone Star, създадена през 2014 г. Тя е пример за успешно развиваща се фирма, една от първите, която се надигна от пепелта на опустошения строителен сектор, коментира изданието.

Компанията преди шест месеца дебютира на борсата в Мадрид, като Lone Star продаде дял от 60%, оценен на 1,3 млрд. евро. Оттогава акциите поскъпват с 13%.

Основните възможности за сектора идват от растящата широка икономика, поради което има и нужда от ново строителство след десетгодишния застой.

Neinor на практика се оказа катализатор на целия сектор. След компанията и други играчи се осмелиха да навлязат на пазара. Компании като Aedas, Vía Célere, Aelca и Metrovacesa също строят, като активността постоянно нараства заради увеличаващото се търсене. Много от тях също обмислят първични публични предлагания, а за Aedas се носят слухове, че това ще се случи още тази година.

За периода от 2007 до 2015 г. цените на жилищата в Испания се понижиха с над 35%. Тази година обаче вече отчитат ръст от 3%, след като през миналата се увеличиха с 2%, показват данните на сайта за имоти Idealista.

Според анализатори тенденцията ще продължи, включително предвид факта, че се очаква икономически растеж от 3% тази година, който подкрепя и ръста на заетостта.

Възходът на жилищния сегмент от пазара на имоти в Испания показва, че пазарът явно навлиза във фаза на зрялост и се връща към нормалността. Строителният сектор отново създава работни места, а ръстът на цените се отразява положително и на банките, които продават проблемни активи с по-малки отстъпки.

Не всичко обаче е цветя и рози. Най-големите публични строителни компании в Испания, сред които са ACS и Ferrovial, вероятно няма да почувстват подобрение от повишението на цените, тъй като са фокусирани върху големите инфраструктурни проекти. Такива обаче почти не се реализират заради свитите правителствени инвестиции, информира investor.bg.

Възстановяването освен това се концентрира в големите градове като Мадрид, Барселона и Валенсия, както и популярните сред туристите Малага и Балеарските острови. В селските райони на страната проблемите си остават.

Въпреки признаците за възстановяване Испания е още много, много далеч от предкризисния бум в строителния сектор. Анализатори освен това смятат, че нов балон едва ли ще се образува предвид и че пазарът вече е възприел различен модел на развитие и не разчитат на 100% дълг за реализация на проектите.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *