Строителното министерство спря 60 проекта

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) оценява 60 проекта и временно спря строително-монтажните работи по тях. Те са в областта на водоснабдяването и канализацията и благоустройствените дейности. Причината е, че общата им стойност надвишава осигурената от държавния бюджет сума за финансиране – съобщиха от МРРБ. От 60-те проекта 42 са от сектора водоснабдяване и канализация, които се изпълняват на територията на 32 общини и 18 в областта на благоустройствените дейности, изпълнявани в 11 общини. Сред тях са Сливен, Благоевград, Кърджали, Шабла, Видин и др.

Временното спиране на работата по обектите се прави във връзка с инструкции на Министерството на финансите за ограничаване на бюджетните разходи. В момента в МРРБ се извършва анализ на непосредствената нужда за хората от изпълнението на проектите и целесъобразността им. Те ще бъдат разделени в категории според това дали спирането им може да доведе до риск за здравето или живота на хората, дали допринасят за значително подобряване на средата на живот в населените места или са такива, които не подобряват пряко качеството на жизнената среда и за тях няма осигурено финансиране.

Спирането на строително-монтажните работи има и за цел да се предотврати натрупването на разходи от страна на изпълнителите за извършени дейности, които държавата няма да може да разплати, и прекратяване на практиката фирмите да работят без да имат ясна представа кога ще им бъдат платени дължимите суми. Извършеният анализ ще покаже оптималния вариант, при който ще могат да се финансират максимален брой проекти с наличните средства. Приоритетно ще бъдат финансирани проекти, чието спиране може да застраши живота или здравето на хората и/или които са с доказана ефективност.

Спирането на строителните дейности ще се документира с подписването на Акт образец 10 за установяване състоянието на строежа при спиране на строителството, съгласно изискванията на Наредба № 3 от 31 юли 2003. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще информира всички общини и изпълнители, засегнати от временното спиране на проектите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *