Строс-Кан: Очакваме забавен растеж в САЩ през 2008 и 2009 г.

Икономическите перспективи в САЩ остават трудни и растежът се очаква да е забавен не само през 2008 г., но и през 2009, каза генералният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, предаде АФП и БГНЕС.

„Аз наистина не съм успокоен от данните за първото тримесечие, които сочат, че досега растежът в САЩ не се свива“, каза Строс-Кан в реч пред Международния икономически форум на страните от американския континент в Монреал. Американското министерство на търговията в края на май обяви, че растежът в САЩ за първото тримесечие е 0.9%.

Строс-Кан обаче сподели тревогата си от взаимодействието между ипотечната криза и разходите в сектора на недвижимите имоти. „САЩ претърпяват на национално ниво спад на цените на недвижимите имоти, който е безпрецедентен в следвоенния период. В глобален аспект също, не само в САЩ, но и в Европа и Канада размерите на загубите за инвеститорите и финансовите институции са безпрецедентни“, каза той.

Канадската икономика, една четвърт от чийто вътрешен продукт идва от износа на САЩ, не е имунизирана срещу забавянето в американската икономика“, заяви той. В същото време обаче посочи, че икономическите перспективи в Канада изглеждат по-добри.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *