Строс-Кан пледира невинен

Строс-Кан пристигна в сградата на съда, хванат под ръка със своята съпруга  – известната френска телевизионна журналистка Ан Сенклер. Той бе освиркан от стотина демонстранти, които скандираха „Позор!“  Облечен в костюм в морскосиньо, Строс-Кан остана прав по време на съдебното заседание със скръстени ръце.
Попитан от съдията от Върховния съд на щата Ню Йорк Майкъл Оубъс дали пледира виновен или невинен по отправените срещу него седем обвинения,
той отговори лаконично със силен глас: „Невинен“.
Адвокатът на предполагаемата жертва съобщи, че неговата клиентка ще даде показания пред съда. „Това е било ужасно сексуално посегателство“, коментира той обвиненията срещу бившия шеф на МВФ.
Днешното явяване на Строс-Кан пред съда е  първата стъпка към разглеждане на делото му  пред съд със съдебни заседатели, посочва АФП. Той може да получи присъда между 5 и 25 години затвор,  ако бъде признат за виновен по най-сериозното обвинение срещу него – в опит за изнасилване.
Съдията насрочи следващото заседание за 18 юли.
Бивш френски министър, 62-годишният социалист бе смятан за фаворит за предстоящите догодина президентски избори в страната. Той бе задържан на 14 май тази година на нюйоркското летище на борда на самолет, готвещ се да отлети за Париж, след като 32-годишната камериерка в хотел в града го обвини в сексуално посегателство и опит за изнасилване.
Строс-Кан бе освободен миналия месец под гаранция  в размер на 1 млн. долара. Той обаче е държан под домашен арест в луксозна къща, охранявана от въоръжени бодигардове и поставена под 24-часово видеонаблюдение.
Прокуратурата заяви миналия месец, че доказателствата срещ, Строс-Кан се  трупат  с всеки изминал ден. С тестове е било установено, че материал, открит по униформата на камериерката,  съвпада с ДНК на бившия шеф на МВФ. Адвокатите  на Строс-Кан обаче вероятно се готвят да съсредоточат усилията си върху тезата, че техният клиент е правил секс с жената по взаимно съгласие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *