Строс-Кан се прибра в Париж

Преди заминаването си от нюйорското летище „Кенеди“ Строс-Кан, придружен от съпругата си Ан Сенклер, бе обкръжен от журналисти, но не направи изявления. На същото летище „Кенеди“ Строс-Кан бе свален от самолета на 14 май и арестуван по подозрение в опит за изнасилване на камериерка от нюйоркския хотел Софител.
В хода на разследването се появиха въпросителни около показанията на печално известната вече камериерка Нафисату Диало. Прокуратурата обяви, че не може да продължи случая тъй като лъжите на ищцата са направили невъзможно доказването на обвиненията й и на 23 август паспортът на французина бе върнат и той получи разрешение да отпътува от САЩ, предаде БТА.
Във връзка със скандала Строс-Кан трябваше да напусне директорския пост на МВФ. Въпреки благоприятния за него изход на нюйоркската афера, тя фактически постави кръст на плановете му да се кандидатира за президентския пост във Франция на изборите през 2012 г.
В самата Франция срещу Строс-Кан може да има нов съдебен процес. Френската прокуратура прави разследване във връзка с иск на журналистка, която сега се сети да го обвинява в опит за изнасилване преди осем години.
Завръщането на Доминик Строс-Кан в родината му не се възприема еднозначно и може да постави френските социалисти в неудобно положение в навечерието на вътрешнопартийните им избори за определянето на кандидата за президентския пост, както и в навечерието на парламентарните и президентските избори във Франция догодина, отбелязват световните агенции. Строс-Кан дълго време беше сочен за фаворит на социалистите за президентската номинация и се твърдеше, че в битката с Никола Саркози догодина той щеше да спечели, преди да бъде обвинен в сексуално посегателство от нюйоркска камериерка.
Бившият председател на Социалистическата партия Франсоа Оланд определи завръщането на Строс-Кан като събитие от личен характер, което няма да повлияе на френския политически живот. Лидерката на социалистите Мартин Обри, както и радикалният социалист Арно Монтебур, и двамата подобно на Оланд кандидати за социалистическата номинация за президентските избори, обаче призоваха Строс-Кан да поднесе извиненията си за това, че е навредил на имиджа на партията. Обри заяви, че споделя мнението на много жени относно действията и отношението на Строс-Кан към тях. Монтебур каза, че след като Строс-Кан се извини на социалистите и всички привърженици на левицата, той трябва да замълчи. Според приближени на Строс-Кан той няма да се „напъхва във вътрешнопартийните избори на социалистите“. За политолози обаче бившият директор на Международния валутен фонд е като гюле на крака на социалистите и колкото по-малко те говорят сега за него, толкова по-добре ще е за партийната репутация.
Политическото бъдеще на Строс-Кан, едно време описван като човек с далновидност, като блестящ икономист и като заклет привърженик на европейската идея, засега изглежда блокирано от опетнения му в САЩ имидж, въпреки че обвиненията срещу него бяха снети. Елисейският дворец не коментира изобщо цялата афера Строс-Кан и сега също не направи коментар за завръщането му. Засега Строс-Кан не е дал индикация дали ще се вслуша в призивите на левите лидери да се извини на социалистите. Извинения обаче той поднесе на 700 служители на МВФ, когато се сбогува с тях във Вашингтон след снемането на обвиненията срещу него. Засега Строс-Кан не е правил никакви изявления в родината си, но според близките му в скоро време може да говори пред медиите.
При пристигането си на летището в Роаси по-рано днес Строс-Кан изглеждаше спокоен и се усмихваше, но всъщност завръщането му няма да е така безоблачно в юридически план. 

  Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *