Студенти пестят $10 000 от бригада в Америка

Бъдещи висшисти сменят златотърсачите в Аляска

Най-много се печели от паркиране на лимузини, твърдят работили зад океана младежи

Хиляди български студенти, които се готвят да заминат на бригада в САЩ, вече са окупирали офисите на фирмите посредници. До края на ноември е срокът, в който цената на заветната бригада е по-ниска за кандидат-работника. Много от българските младежи искат да се трудят в Аляска, защото там заплащането е по-високо заради тежките условия в златотърсаческия щат.

Около 12-15 долара се изкарват на час, в другите региони сумата е от 7 до 10 долара. Хиляди са и мераклиите за работа в увеселителните паркове на Калифорния, обясняват от фирмите посредници „Юзит Калърс“, „Поликонтакт“, „Интеграл“ и „Вега Ексчейндж“.

Да се включат в програмите за изпращане на бригада в САЩ могат само редовни студенти. Изискват се ксерокопия на студентска книжка и международен паспорт, както и две снимки. Получите ли виза за САЩ, считайте, че сте заминали, обясняват бивши бригадири отвъд океана.

Младежите пътуват през май и остават там до октомври. Периодът е удобен, защото се връщаме тъкмо навреме за началото на учебната година, споделят работили в САЩ студенти. Положението е малко по-сложно при заминаването, тъй като пропускаме лятната изпитна сесия, допълват те. В повечето случаи обаче преподавателите са толерантни и им позволяват да изтеглят изпитните си дати по-рано. Задължително условие обаче е да сте взели поне 2-3 изпита, подсказват от фирмите посредници. В противен случай можете да имате проблеми с издаването на виза, тъй като влизате в графата на потенциалните емигранти.

Около 670 долара е най-евтиният вариант за заминаване отвъд океана. Това е цената, в която е включено и намирането на работа от фирмата посредник. Ако студентът сам се е свързал с работодател, ще му излезе с 200 долара по-малко. 100 долара пък се плащат на интервюто за виза, отделно е самолетният билет до САЩ.

Препоръчително е да имате и около 500 долара джобни пари за първите две седмици, докато започнете да получавате някакви доходи.

Семействата, за които е трудно да осигурят на децата си необходимите около 1300 долара, могат да теглят кредит, варианти за финансиране предлагат и фирмите посредници за студентски труд.

Ако заминавате за първа година, е по-добре да разчитате на посредник да ви намери работа, казват студенти. Ако пък прекарвате лятото в САЩ за пореден път, лесно ще се договорите с работодателя си да бъдете при него отново следващия сезон.

Най-често нашите младежи се трудят като обслужващ персонал в ресторанти, хотели, увеселителни паркове и магазини. Няма изискване за броя часове седмично, всичко е въпрос на договорка с работодателя. Заплащането е на час, спасители на басейни например получават по около 7 долара, толкова взимат и помощник-готвачите. Най-предпочитани са местата за сервитьори заради бакшишите.

Най-много се изкарва обаче на паркингите към скъпите хотели, твърдят студенти с опит в американските бригади. След паркиране на лъскави автомобили за 4-5 месеца, можеш да се прибереш и със спестени 10 000 долара, твърдят младежите. Средно обаче българските студенти се завръщат от бригада в САЩ с минимум 2000 долара.

Теодора ЙОЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *