Студентските кредити в САЩ достигнаха рекорд

Общата стойност на отпуснатите студентски кредити в САЩ достигна нов рекорд от $1,31 трлн. през 2016 г. Това е 18-а поредна година на повишение, сочат данни на Федералния резерв в Ню Йорк, предаде Bloomberg.

В същото време размерът на общия студентски дълг се повишава с 6,3% през 2016 г. спрямо предходната година, което е най-ниският годишен ръст от 2003 г. насам.

Използването на кредит с цел покриване на разходите за обучение и придобиване на висше образование в САЩ се удвоява от 2009 насам, показват данните. Размерът на студентския дълг се покачва с най-бързи темпове в сравнение с всички останали видове кредити за домакинствата. Всъщност от шестте основни категории за потребителски дълг, разглеждани от Фед в Ню Йорк, единствено нивото на студентските заеми и автомобилните кредити нараства от края на 2008 г. (общата стойност на кредитите за автомобили се повишава с 46%). Общият дълг на домакинство спада с 1%.

Близо една четвърт от студентите, изтеглели кредит, нямат възможност да го обслужват или се намират в просрочие по погасяването на месечните вноски най-малко с 90 дни, сочат данни на Фед в Ню Йорк. Просрочията се задържат твърде високи въпреки опитите на администрацията на Обама да направи погасяването на кредитите по-достъпно. Федералното правителство държи или гарантира над 90% от всички отпуснати студентски кредити.

Повишаването на студентския дълг започва да притеснява регулаторните органи, отговорни за политиката на финансовите пазари. При управлението на Обама властите определиха студентския дълг като риск, който може да забави икономическия растеж в САЩ, информира investor.bg. Президентът Доналд Тръмп порица студентската задлъжнялост по време на президентската си кампания, свързвайки я с „котва“, която не позволява на американците да отбележат напредък.

Проблемът може да е дори по-сериозен отколкото показват данни на Фед в Ню Йорк. Информацията е базирана на извадка от доклади за състоянието на кредитите на домакинствата, които регулаторните органи често установяват, че са пълни с грешки. Според данни на Фед във Вашингтон например общата стойност на студентските кредити възлиза на $1,41 тлрн.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *