Цените на млякото скачат от евросубсидиите

Цените на качественото мляко се е повишила с почти наполовина в резултат на гласуваните наскоро субсидии, които Европейската комисия отпусна на фермерите, за да ограничат производството на мляко с цел стабилизиране на пазара. След като дълги години бе субсидирано производството и пазарът буквално „преля“ от мляко, особено в големите  страни – производителки като Франция, Италия, Холандия и др. , се наложи пак Еврокомисията да дава субсидии – около 150 милиона евро, но този път в обратната посока – ограничаване на млечните стада и намаляване на млякото както за директна употреба, така и за производството на продукти като кашкавал, сирене, кисело мляко и др.

Тази т.н.  помощ от Еврокомисията /защото може да се разсъждава върху доколко „помощ“ е това, да намалиш стадото от млечни крави, след като години наред си се опитвал да ги увеличаваш/ се отнася за всички производители на краве мляко, които решат доброволно да намалят доставките си към първи изкупвачи за период от 3 месеца. Помощта, в размер на 0,14 евро за литър, се определя въз основа на разликата в доставените количествата през референтния период и този на прилагане на мярката. Средствата се отпускат на производители, които ще заявят намаляване на доставките с най-малко 1 500 кг. за тримесечния период на намаляване на производството. Друго условие е да са активни доставчици към първи изкупвачи през юли 2016 г., за което да представят документ за доставки. Всеки производител ще може да подаде само едно заявление по цялата мярка.

За влиянието на новите субсидии може да се посочи един пример.  Само през последните три месеца цените на висококачествените суровини, които се използват в „Лактима Балкан“, са нараснали със 70%, казва изпълнителният директор на компанията Михаела Христова. При по-малко производство и засилено търсене логично се стига до повишение на цените, обясни тя и допълни, че освен това като тенденция се забелязва и все по-голямата липса на качествени суровини. „Лактима Балкан“ има установени отношения с доставчици от региона и лоялността на дългогодишното ни партньорство засега не води до пряко повлияване от тенденцията. Ако тя обаче се запази през следващите месеци, може да се очаква увеличение на цените на крайните продукти, обясни Христова. 10 млн. лв. е пазарният дял на айряна от млечния сектор през последната година, каза Михаела Христова. Продажбите на млечната напитка са нараснали с 18,2% за година, уточни тя. Освен това се увеличава и потреблението на пълномаслено кисело мляко и на био млечни продукти. За периода 2015-2016 г. пазарът на пълномаслени млека е нараснал с 10% и е надминал 50-процентен пазарен дял в сектора. Компанията е защитила сертификат пред австрийски одитори и предлага на пазара био кисело и прясно мляко, както и био айрян.

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *