Субсидираме полския растеж и френското земеделие

В България даваме по € 46.96 на човек от населението, а получаваме € 150.23, показват данните. От сумата, която даваме, € 20.88 отиват за подхранване на растежа на други икономики в Европейския съюз, със € 17.01 подпомагаме селскостопанския отрасъл на държавите -членки, а €2.96 даваме за администрацията им. Под едно евро са отчисленията за съдебната система на останалите европейски страни, за което даваме € 0.69 годишно, а за партньорство плащаме по един евро цент.
Любопитно е как се разпределят парите, които даваме за подхранване на растежа на чуждите икономики. От общата сума € 20.88 най-много получава Полша или € 4.49. Испания е на следващо място с € 2.88 от нашата вноска в европейския бюджет. За Гърция даваме по € 1.62.
От сумата € 17.01, с която подпомагаме селското стопанство на останалите европейски държави, най-много поема Франция, за където всеки българин плаща по € 3.95, според графиката на Гардиън. Следва Испания, която получава € 2.65, а Гърция е на шесто място с € 1.10 помощ за селскостопанския отрасъл.
В момента текат преговорите между европейските държави за следващия бюджет на общността, като тенденцията в него е да се сформират два лагера: на бедни и на богати страни. Страните се опитват да извоюват по-големи суми от общия бюджет, изтъквайки необходимостта от инвестиции в сектори, в които изостават от останалите в общността. Засега е ясно, че близо половината бюджет на Европейския съюз ще бъде предназначен за инфраструктурни проекти, а една трета ще бъде насочена към земеделието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *