Суверенните фондове набират скорост

Колкото повече сигнали се появяват за това, че световната икономика започва да се възстановява след ударите на финансовата криза, толкова повече расте и броят на желаещите да инвестират в активи в развити или развиващи се държави. За целта някои големи суверенни, инвестиционни фондове обединяват силите си, в опита да ограничат риска и да увеличат печалбите, предава Reuters, цитирани от РБК.
Сред сключилите споразумения за инвестиционно партньорство са големи държавни фондове от Китай, Сингапур, Малайзия, Корея, Абу Даби и Кувейт. Според експерти подобна форма на сътрудничество не само ще допринесе за успеха на тези фондове, но и ще спомогнат за стабилизирането на световния пазар.
„Подобен род сътрудничество ще ги изкара на нови за тях пазари. При това инвестициите в една или друга компания ще помогне за стабилизиране на световните пазари, защото подобен род инвестиция едва ли може да се определи като краткосрочна“, предполага независимият директор на казахския суверенен фонд Самрук-Казына Александър Миртчев. Според него казахски инвестиционни фондове планират да се обединят с колеги от Таджикистан и Киргизия.
До този момент общият капитал на държавните инвестиционни фондове възлиза на 3 трлн. долара. Основният приход на суверенните фондове са печалбите от продажбата на петрол и на други базови суровини. На практика тези фондове останаха единствените участници на световните пазари в периода на световната финансова криза. Сред някои политически кръгове и регулаторни органи се появиха подозренията, че фондовете ще използват натрупаните петродолари, за да подсилят своето присъствие на световната политическа сцена.
Желанието им да се обединят ще им помогне да увеличат прозрачността на бизнеса си и да премахнат ненужните подозрения, смятат експерти. „При всички случаи, когато се подписва споразумение за сътрудничество, инвестиционните фондове се принуждават да разкриват счетоводни данни. Смятам, че тези партньорства ще им помогне да осветлят бизнеса си“, добавя Миртчев.
Сега повечето инвестиционни фондове предпочитат да инвестират средства в стабилно развиващи се отрасли, обещаващи занапред нелоши печалби. Например суверенният фонд на Абу Даби Mubadala подписа споразумение за партньорство с 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Заедно те планират да инвестират в икономиката на Малайзия, в частност в енергийния сектор и сектора на недвижими имоти. Общият брой на планираните инвестиции са около 1 млрд. долара.
Към подобна политика се придържат и други големи фондове. Например, френският FSI (Fonds Strategique d’Investissement) смята заедно с Mubadala да вложи средства във френския биотехнологичен отрасъл. Споразумение са подписали и държавните фондове на Индия и Оман.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *