Суецкият канал с рекордни приходи

Суецкият канал регистрира най-високите си месечни приходи през април, когато те достигат 629 млн. долара (605 млн. евро). Приходите от транзитни такси нараснаха осезаемо, след като корабният трафик се възстанови от въздействието на пандемията.

Официално е открит Суецкият канал

Освен това миналогодишните превози бяха нарушени, след като огромният контейнеровоз Ever Given заседна в канала и го блокира за около седмица в края на март, предаде Reuters. Макар че спреният трафик донесе колосални загуби от близо 10 млрд. долара на ден, все пак водният път отчете рекордни приходи за тогавашната финансова година.

Въпреки войната в Украйна и увеличението на цените на петрола, засегнали морския транспорт, приходите на канала са се увеличили с 13,6% спрямо април 2021 г., заяви ръководителят на Управлението на Суецкия канал Осама Рабие, цитиран от AFP.

Официално е открит Суецкият канал

През 193-километровия воден път преминава около 10% от международния морски търговски трафик и той е един от основните източници на чужда валута за Кайро.

През април през Суецкия канал са преминали 1929 кораба – с 6,3% повече спрямо предишната година. Те са превозвали товари с общо тегло 114,5 млна.тона, най-високият месечен нетен кумулативен товар за транзит по водния път.

Броят на петролните танкери, танкерите за втечнен природен газ и контейнеровозите се е увеличил съответно с 25,8%, 12% и 9% през април спрямо миналата година, отчитат от ръководството на Суецкия канал.

Египет, който преживява над 10-процентна инфлация и девалвация на валутата с близо 20 на сто, неотдавна увеличи таксите за преминаване през канала за танкери за петрол и природен газ с 5 до 10 процента.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *