Сумарната печалба на компаниите от SOFIX пада с двуцифрен процент

Отчетният сезон на БФБ приключи и сега е време за преглед на първите девет месеца на годината по отношение на консолидираните печалби на индекса на сините чипове SOFIX.

И за съжаление на инвеститорите на родния капиталов пазар, резултатите далеч не са отлични.

Резултат с изображение за бфб

Сумарната консолидирана печалба на компаниите от индекса SOFIX възлиза на 235.32 милиона лева за първите девет месеца на годината. Тя е с 13% по-малко, в сравнение с нетната печалба от 270.49 милиона лева, на компонентите на индекса през същия период на миналата година.

Основна част от понижение от 35 милиона лева, в сумарната печалба, се предопределя от влошаване на резултатите на няколко компонента. Единият от тях е Монбат, чиято нетна печалба се понижава с близо 75% за периода – до 4.78 милиона лева, спрямо 19 милиона лева година по-рано.

За близо 10 милиона от спада в печалбата на SOFIX допринася и Еврохолд България. Дружеството преминава от нетна печалба от 8.2 милиона лева до загуба от 2.5 милиона лева, през първите девет месеца на тази година.

Иначе, сериозно влошаване регистрира и печалбата на Адванс Терафонд, понижила се с 67.1% за първите девет месеца на годината – с близо 5.5 милиона лева.

За инвеститорите има и добри новини. Има и компании, които отбелязват добър ръст на печалбите си. Лидер в това отношение е Сирма Груп Холдинг, чиято консолидирана печалба нараства с 95.2% за първите девет месеца на годината.

Ръст от над 15% в нетната си печалба за първите девет месеца регистрират само още две дружества – М+С Хидравлик и Елана Агрокредит, информира infostock.bg.

Всъщност, освен посочените дружества, нетната печалба на само още три компонента се повишава през първите девет месеца на годината. Или казано по друг начин, печалбите само на шест компонента (или под половината) бележат повишение на годишна база през първите девет месеца на годината!

Тревожен донякъде е тренда на повсеместен спад в печалбите, включително и при някои от компаниите с най-широко диверсифициран бизнес, като Химимпорт и Софарма. Печалбата на Химимпорт се понижава с 6.8%, докато тази на фармацевтичния конгломерат – с цели 17.5%.

Разнопосочна е тенденцията и при печалбите на двете банки в рамките на SOFIX. Печалбата на Първа Инвестиционна Банка се повишава с 6.1%, докато тази на Централна Кооперативна Банка отбелязва спад от 23.6% за първите девет месеца на годината.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *