Суперкомпютър ще прогнозира по-точно времето в Англия

Метеорологичната служба на Великобритания ще отдели 1,2 милиарда паунда за закупуване на нов суперкомпютър, от който се очаква да дава по-точни прогнози за времето. От 2014 година Met Office използва суперкомпютъра Cray XC40, но капацитетът му не е достатъчен, за да посрещне повишените изисквания.Суперкомпютър ще прогнозира по-точно времето в Англия.

Прогнозите за времето са от критично значение в условията на климатични промени
(снимка: CC0 Public Domain)

Новата система трябва да бъде въведена в експлоатация през 2022 година, съобщи BBC. Очаква се суперкомпютърът да създаде дигитален модел на атмосферата и да го раздели на квадрати със страна не по-голяма от 1500 метра, в сравнение с досегашните 10 км, информира technews.bg.

Резултат с изображение за „Суперкомпютър за времето“

Прогнози ще могат да се правят за всеки такъв квадрат, което ще позволи на метеорологичната служба да определя къде се налага да бъдат поставяни бариерни конструкции в случай на наводнения.

Резултат с изображение за „Суперкомпютър за времето“

Освен това новият суперкомпютър ще изпълнява и други задачи. Така например, Обединеното кралство очаква машината да помогне при проектиране на нови лекарства и разработване на системи за съхранение на енергия.Суперкомпютър ще прогнозира по-точно времето в Англия.

Резултат с изображение за „Суперкомпютър за времето“

По план суперкомпютърът трябва да заработи през 2022 година, а пет години по-късно да се модернизира, в резултат на което ще стане 20 пъти по-производителен от съществуващия Cray XC40.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *