„Суперхостинг.БГ“ продължава да се разраства

Най-големият играч на пазара на хостинг услуги „Суперхостинг.БГ“ продължава да се разраства. Компанията е придобила по-малкия си конкурент „Хостинг“, известен под бранда host.bg, попадащ в топ 3 на компаниите, предлагащи подобни услуги.

От информацията в Търговския регистър става ясно, че „Суперхостинг БГ“ е изкупила дяловете на собствениците в „Хостинг“. Това са дигиталната медийна компания „Нет инфо“, която е част от „Нова броудкастинг груп“ (с 85% участие) и миноритарният собственик Антон Титов. Сделката е станала в средата на февруари, като преговорите между купувача и продавача са се водили интензивно през есента на миналата година. Чрез придобиването продължава окрупняването на този пазар, който не е голям като обем на приходите, но предлага интересна услуга – най-общо казано, позволява всеки сайт да се качи на сървър, така че да е е видим постоянно за посетителите от цял свят.

„Суперхостинг БГ“ от своя страна засилва още повече лидерските си позиции. Сделката е в голяма степен логична, като за „Нет инфо“ това е периферен бизнес.

Цената на сделката все още не се съобщава официално. Приходите на продавача за 2015 г. са 1.7 млн. лв., а печалбата – 53 хил. лв., и според икономисти цената на сделката би трябвало да е малко над 1 млн. лв.

Кой е купувачът

„Ще запазим независимостта на Host.bg и същевременно ще инвестираме в компанията, за да дадем нов тласък на нейното развитие. Клиентите на Host.bg с времето ще получат подобрения по отношение на услугата, поддръжката, защитата на техните сайтове и други ключови сфери, в които СуперХостинг.БГ има добре развито ноу-хау. Например през последните две години СуперХостинг.БГ инвестира значително в бързодействието и сигурността на услугите и това са първите две посоки, в които предстоят подобрения в Host.bg“, обяснява Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на „Суперхостинг.БГ“, пред Investor.bg.

„Суперхостинг.Бг“ е най-големият играч на пазара на хостинг услугите. Сървърите на компанията са приютили около 60% от сайтовете в страната. Основните услуги на компанията са хостинг, предоставяне на сървъри (физически и виртуални) и софтуер като услуга (SaaS). Основната група клиенти на компанията са по-малки фирми или клиенти, които плащат малки суми за месечния си хостинг, като срещу това очакват завършена услуга. Компанията е основана в средата на 2005 г. През 2007 г. придобива хостинг дейността на „Диекс България“, а през 2008 г. консолидацията продължи, като беше купена и „Интернет корпоративни системи“. Приходите й за 2015 г. са 5.3 млн. лв., като компанията е на загуба от 473 хил. лв.

Собственици на компанията са Методи Дреновски, Деян Чепишев, Любомир Русанов, Георги Русев, Светослав Илиев. В края на миналата година в компанията влиза и акционерното дружество „Иновент холдинг“ с мажоритарен собственик и изпълнителен директор Теодор Захов. Захов е основател на алтернативния телеком „Спектър нет“, придобит през 2010 г. от „Мобилтел“, и е съсобственик в „Икономедиа“, издател на „Капитал“ и dnevnik.bg.

Продавачът

Продавачът „Нет инфо“ е част от „Нова броудкастинг груп“. В портфолиото на „Нет инфо“ са сайтовете „АБВ Поща“, Vbox7.com, Vesti.bg, Gong.bg, Sinoptik.bg и т.н. От своя страна собственикът на „Нова броудкастинг груп“ – шведската Modern Times Group (MTG), продаде в края на миналата седмица бизнеса си в Прибалтика на Providence Equity Partners за 115 млн. евро. MTG в момента се трансформира от национален броудкастър към глобален доставчик на съдържание с основна насоченост забавление. По подобен път върви и „Нова броудкастинг груп“ (още на стр. 17).

Доскорошният миноритарен собственик и създател на host.bg Антон Титов пък е съсобственик в компанията за облачни услуги pCloud. Официалното стъпване на пазара на pCloud беше през септември 2013 г. чрез фирмата „пиКлауд“. Другият основател на pCloud е софтуерният инженер Тунджел Шакир (Туньо Зафер). pCloud разработват услуги за съхранение на данни на виртуален сървър, а основният фокус на продуктите е върху сигурността и скоростта.

Антон Титов е известен в хакерските среди. Той е създател на панамската хостинг платформа hotfile.com. През 2011 г. Disney Enterprises, Twentieth Century Fox Film, Universal City Studios Productions, Columbia Pictures Industries и американската киноасоциация пододоха иск за 26 млн. долара в Маями срещу hotfile.com заради услугата за споделяне на съдържание между потребителите, информира capital.bg. По-късно съдът излезе с решение, че филмовите студиа не са успели да докажат, че екипът на Hotfile съзнателно е качвал съдържание с неуредени авторски права.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *