Супер оферта за изтребители „Грипен“ поставя под съмнение сделката на Румъния със САЩ

Букурещ, Румъния /КРОСС/ Въпреки че изглеждаше финализирана, сделката с американците за изтребители F-16 втора-ръка започва да губи стабилна почва, след като европейски производители започнаха да предлагат контра-оферти. В края на миналата седмица шведската компания СААБ, която произвежда изтребителя „Грипен“, предложи оферта, която трудно може да бъде отхвърлена: 24 нови многоцелеви изтребители за 1 милиард евро, писа румънската агенция „Медиафакс“. Същата сума бе поискана от американските партньори за изтребители F-16 втора-ръка, както и обещание за включване в програмата за F-35. Офертата на „Грипен“ обаче е за истински офсет, включващ трансфер на технологии, както и финансов пакет, който на румънските власти ще им е трудно да откажат, след като използват икономическата рецесия като основен мотив за избора на изтребители втора ръка.
В четвъртък шведското правителство в лицето на посланик Матс Аберг обяви нов пакет: 24 изтребителя JAS 39 „Грипен“ за 1 милиард евро. Офертата включва и обучение на 30 пилота и 60 местни техници. В допълнение Швеция ще спази обещанието си за икономическа програма (офсет), стойността на която може да достигне 100% и ще създаде нови работни места в авиационната промишленост в заводи като „Аеростар“, Бакау, „Ромаеро“, Букурещ и „Авиоане“ Крайова. Както твърдят шведските специалисти в областта, самолетите JAS 39 „Грипен“ няма да изискват модифициране на местните румънски летища. Този самолет може да се приземи отлично и на магистрала, като му е необходима отсечка от 500 метра. Програмата за обучение на пилот, който е летял на МиГ-21 „Лансер“, ще отнеме около 3 месеца. Сумата от 1 милиард евро не включва въоръжение и боеприпаси. Шведската оферта е за двугодишен гратисен период и срок на изплащане 15 години. „Тук сме, за да покажем прозрачност в офертата си,“ каза Джери Линдберг, директор за централна и източна Европа на Шведската агенция за отбранително имущество (FMV), цитиран от агенция „Медиафакс“. „Знаем, че Румъния трудно може да си позволи нова флотилия, но имаме много добра оферта и знаем, че вие като държава заслужавате да имате добро оборудване,“ каза той.
„Поискахме среща с представители на правителството“, каза Посланик Аберг. „Изпратихме им оферта и сега чакаме отговор“. Офертата ще бъде обсъдена и от парламента, когато се гласува финалното решение.
Преди месец румънският Върховен съвет за отбрана прие предложението на правителството на САЩ за доставката на 24 изтребителя F-16 Блок 25, произведени през 1980 г. и използвани от американската армия.

Американските изтребители ще бъдат доставени безплатно, но румънското правителство ще плати 1.3 милиарда долара за модернизация и инфраструктура.

Преди няколко дни Президентът Траян Бъсеску оправда решението за закупуване на изтребители втора-ръка с икономическата рецесия. „Всички бихме искали изтребители „Грипен“ или „Еврофайтър“, но трябва да вземем предвид с какви средства разполагаме. За нас е много дори да дадем 1 милиард за инфраструктура.“
Министърът на отбраната Габриел Опреа обясни решението като „спешно възникнала нужда заради изтичането на жизнения цикъл на флотилията от изтребители МиГ-21″. „Взехме предвид факта, че страната ни не може да си позволи нови самолети в момента, което и доведе до одобряването на американската оферта,“ каза Опреа.
Според водещия румънски вестник „Евениментул зилей“ шансовете правителството да одобри офертата на Швеция са много малки. Изданието коментира, че от шестте си военни програми правителството най-вероятно ще одобри оферти от САЩ или Израел, което е неофициалната „цена“ за приемането на Румъния в НАТО.

„Евениментул зилей“, водещ румънски вестник, пише в статия от 16 април 2010 г.: „Грипен“ разби офертата за F-16: Нови изтребители JAS 39 на същата цена. „Заслужавате модерни изтребители“

Въпреки че само преди няколко седмици изглеждаше финализирана, сделката за F-16 загуби стабилна почва. Шведите от „Грипен“ предлагат контра-оферта, която ще накара членовете на румънския парламент да се замислят: 24 нови многоцелеви изтребителя за 1 млрд. евро. За същата сума американците предлагат употребявани F-16 и едно обещание – включване в програмата за F-35. И все пак „Грипен“ вдигат летвата с оферта за офсет, трансфер на технологии и конкурентен план за изплащане. В този нов контекст управленците в Букурещ не могат вече да се позовават на икономическата рецесия.
Това, което в момента като че ли Швеция не забелязва, е политическото измерение на процеса по придобиване на изтребители. Според източници три от петте програми за военно оборудване на румънското министерство на отбраната са „запазени“ за американски или израелски компании – неформалната „цена“ за приемането на Румъния в НАТО. При това положение, въпреки че финансовият аргумент се използва от румънските власти, никаква контра-оферта не би могла да отклони Румъния от придобиването на изтребители F-16, независимо колко добре финансово издържана е тя.
Президентът на страната Траян Басеску каза пред местна телевизия, че румънските ВВС биха предпочели нови изтребители „Грипен“, но решението за употребяваните F-16 е било взето предвид финансовите затруднения на Румъния.
Вестникът цитира изказванията, направени по време на брифинг за медиите, на посланика на Швеция в Букурещ Матс Аберг на 15 април. В заключение посланикът каза: „Моето послание е следното: румънците заслужават военновъздушни сили, на които могат да разчитат…“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *