Супер сделка: Disney купи 21th Century Fox за $52.4 млрд

 Супер сделка, която се очакваше от дълго време, вече е факт, който вълнува не само киноиндустрията в САЩ и по света. А фактът е: „Disney“ купува „21th Century Fox“, като в сделката влиза и студио „Twentieth Century Fox Film and Television“. Това става ясно от официално съобщение на сайта на „21th Century Fox“. Сделката ще бъде реализирана чрез обмяна на акции между двете компании.
Цената на придобиване е 52.4 милиарда долара. Съобщава се още, че от „21th Century Fox“ ще бъдат отделени няколко обособени части, които ще бъдат предложени на други инвеститори.
„Ние сме изключително горди от всичко, което сме направили досега в „21th Century Fox“ и  твърдо вярвам, че тази комбинация с „Disney“ ще допринесе за развитие на компанията в нашата динамична и вълнуваща индустрия“, заяви по този повод Рупърт Мърдок.
Според него, с тази сделка се създава една от най-големите компании в света в сферата на кино и тв изкуството.

Кой кой е в света на развлекателната индустрия?

 „Дисни“ е американски канал, който стартира на 18 април 1983 и чиято централа е разположена на Уест Аламеда Авеню в Бърбанк, Калифорния. Каналът е собственост на Disney-ABC Television Group, подразделение на компанията Уолт Дисни под президенството на Ан Суини. След години, други държави започват да стартират свои версии. Има голям брой кабелни и сателитни телевизионни канали по света Disney Channel, фокусирани върху телевизионните програми за деца, като се излъчват както оригинални сериали и дългометражни ТВ филми, така и предавания на други фирми. Каналът в САЩ се представя предимно като детски, но в последно време е станал популярен и сред по-широка публика (най-често тийнейджъри, а понякога и възрастни). Disney Channels Worldwide е глобално портфолио от повече от 90 телевизионни предавания, излъчвани в 160 държави и на повече от 30 езика. Търговските марки включват шест отделни компания. Disney Channels Worldwide е понастоящем управляван от президента Каролина Лайткеп. На 21 семптември 2017 логото се промени на лилав цвят.

20th Century Fox е американска филмова компания измежду „Големите шест“ филмови студия.  Основана е през 1935 година при сливането на компаниите Fox Film Corporation и Twentieth Century Pictures. Понастоящем е собственост на Нюз Корпорейшън, медиен конгломерат на австралийския магнат Рупърт Мърдок. Освен с производство на собствени филми, Фокс се занимава и с разпространение на филми на по-малки независими компании. Сред най-известните филмови заглавия на компанията са Троя, Междузвездни войни, Семейство Симпсън, Умирай Трудно, Сам в вкъщи, Гарфилд, Титаник и много други.

Студиото 20th Century Fox Television е подразделението на Фокс за телевизионни продукции. Сред хитовите сериали са  Досиетата Х, Малкълм, Бягство от затвора и др. В България вече се излъчва канала FOX и този път на български,в които се излъчват най-хитовите сериали на 20th Century Fox като например „Спешно отделение“,“Бен и Кейт“,“Накрай света“,“Джоуи“,“Малкълм“,“Американски татко“,“Касъл“,“Живите мъртви“,“Декстър“…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *