Суровият петрол се понижи под 56 долара за барел

Повишението в цената на суровия петрол не успя да се задържи трайно и фючърсите на ценната суровина с доставка през февруари отново тръгнаха надолу, понижавайки се под 56 долара за барел. Причината отново се оказаха притесненията на пазарните участници, че топлото за сезона време в САЩ води до значително намаляване на потреблението на петролни продукти.

След като вчера моментно ценната суровина поскъпна до ниво от 57.72 долара за барел, в крайна сметка тя завърши при ниво от 56.10 долара за барел.

Повишението в ранния следобед вчера се повлия от очакванията за нови производствени съкращения от страна на ОПЕК след влизането в сила на това от 500 000 барела от 1 февруари.

Нови загуби по време на азиатската борсова сесия регистрираха фючърсите на ценната суровина, където загубиха нови 0.45 долара от стойността си до ниво от 55.65 долара за барел с доставка през февруари.

През изминалата седмица цената на суровия петрол регистрира понижение от близо 8%, което бе и най-голямото му седмично понижение от април 2005 г. насам.

Спад отбелязаха и цените на останалите петролни продукти. Фючърсите на отоплителното гориво загубиха 0.9 цента от стойността си до 1.5571 долара за галон, а тези на бензина загубиха 2.46 цента до 1.4685 долара за галон с доставка през февруари.

Анализатори коментират, че времето в най-големия световен потребител на петрол и петролни продукти ще продължава до голяма степен да диктува движението в цената на петрола.

Влияние ще окажат и данните за запасите на петрол в САЩ, които ще бъдат оповестени утре в късния следобед, както и всяко евентуално решение за производствени съкращения от страна на ОПЕК.

Повишение отбелязаха фючърсите на златото на фона на стартиралото понижение на долара спрямо останалите основни валути. Фючърсите на благородния метал с доставка през февруари добавиха 5.7 долара, или 0.9%, към стойността си до 615.20 долара за тройунция.

Еврото отбеляза ръст спрямо щатската валута в ранната утрин, повишавайки се до ниво от 1.3045 долара за едно евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *