Сушата вдигна цената на зарзавата

40-дневната жега у нас от юли и част от август повиши значително цените на българския зарзават. Само за седмица краставиците, отглеждани на полето, са поскъпнали с 22 на сто, като цената им на едро е достигнала до 1,10 лева за килограм. Това показва последният анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на зелето пък се е повишила с 13,3% до 34 стотинки за килограм. Повишението при доматите е с 6,2 на сто до 86 стотинки за килограм.

„Сушата това лято повиши значително разходите на производителите за напояване. За да запазим продукцията си, вече изразходихме два пъти повече вода спрямо миналото лято“, посочи Стоян Ангелов от Първомай. Най-скъпият плод на пазара в момента се оказват лимоните, които вървят по 4 лева за килограм, а за седмица цената им се е повишила с 9,6 на сто.

Намаление има при зеления и червения пипер с 13 на сто, като цената им съответно достигна до 85 стотинки и 1,45 лв. за килограм на едро по борсите и тържищата. Цената на дините се запазва без промяна – 39 стотинки. На пазара в момента изобилстват дини от Турция, където има свръхпроизводство и фермери дори изхвърлят част от продукцията, която не могат да реализират.

Пъпешите за седмица са поевтинели с 4 на сто до 97 стотинки за килограм. Колбасите запазват цените си, изненадващо с 3% се повишава цената на сиренето от палмово масло до 2,64 лв. за килограм,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *