Събранието на ГЕРБ като пленум на БКП

Пляскате, все едно, че нещо се е променило. Това бяха първите думи на Бойко Борисов, след като беше избран за председател на създадената от него партия ГЕРБ. Малко по-късно той каза и още една истина: Никога в ГЕРБ не е стоял въпросът кой е първи, втори, трети, четвърти, пети. Явно просто защото отговорът е ясен – първи е Борисов, а след него – Цветанов.
На вчерашното национално събрание на ГЕРБ бяха избрани председателят и заместник-председателят на партията. Делегатите обаче направиха своя избор без избор. Просто за председател имаше само една кандидатура – тази на премиера, а за негов заместник – тази на вицепремиера Цветанов. Навярно никой от делегатите не си и помисли да вдигне ръка или да застане зад микрофона в средата на зала 3 в НДК и да обяви нечие друго име. Това щеше да бъде прието вероятно като вътрешнопартиен саботаж.
Изводите от вчерашното национално събрание са няколко. ГЕРБ си е и си остава лидерска партия. То и никой не е очаквал друго, де. И понеже беше ясно, че избирането на водачи на партията, промените в устава и членовете на партийните комисии ще бъдат гласувани единодушно, от ГЕРБ решиха да предложат една изненада. За съжаление неприятна. Всички очакваха Бойко Борисов или поне Цветан Цветанов да започнат с приветствия към делегатите, но това не се случи. Близо 2 часа делегатите и гостите бяха принудени да служат всевъзможни поздравления – къде със специално заснет за целта видеоматериал, къде с дълго и скучно четене и недостатъчно добър превод. По-спокойните от партийните членове се забавляваха с четене на неделната преса. Нервите на друга част от 1303-мата регистрирали се делегати не издържаха и те в дискретни индийски нишки се изнесоха към терасата на етажа срещу залата, за да запалят по цигарка, да си купят нещо за хапване, да завъртят някой и друг лаф със съпартийците си или просто за да се облекчат и да имат сили за по-важната част от събранието. Нали все пак са хора.
Това ми прилича на пленум на БКП. Така точно и ясно наблюдател на политическия живот в страната от няколко десетилетия описа събранието на ГЕРБ. Титан беше най-култовото определение, дадено за премиера Борисов на вчерашното партийно събрание. Цветан Цветанов пък беше наречен с по-скромното забележителен българин. А докато обикновените делегати се чудеха какво да правят, когато различни лидери хвалеха и изтъкваха ГЕРБ, титанът и забележителният разговаряха седнали в удобни фотьойли на подиума. Досущ като звездите, заради които народът пълни стадионите.

Красимира Янева, раri.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *