Съветът на Европа е в шок от обстановката в затворите

Това са само част от заключенията на представителите на Комисията против изтезанията, които са били на проверка у нас през май тази година и сега настояват за незабавни решителни действия от страна на българските власти.
Експертите са били поразени от броя на сигналите за корупционни практики на персонала в Бургас и Варна, пише в доклада им. Според него затворници са били принудени да плащат дори за услуги, които им се дължат по закон – като достъп до здравни грижи или възможност да работят.
Шамарите, ритниците, боят с палки или юмруци продължават да са практика и в двата затвора. В Бургас на стълбище извън обхвата на видеонаблюдението имало редица случаи на малтретиране и групов побой над затворници от страна на персонала. Във Варна пък е отбелязан рекорд за най-дълго прикован с белезници за леглото си затворник – 27 дни.
Също там в продължение на година и половина за здравето на стотици лишени от свобода се е грижил само един фелдшер. И в Бургас, и във Варна не се осигуряват нужните медицински грижи, са установили проверяващите. В доклада им пише още, че са били заляти от оплаквания за качеството и количеството на храната, в която яйцата, млечните продукти и зеленчуците са рядкост. Проблем са и тоалетните, достъпът до които за някои затворници е ограничен до 3 пъти дневно, други могат да ги посещават само през деня.
Вместо задължителния минимум от 4 квадратни метра на човек, затворниците в Бургас и Варна разполагат само с по един-два квадрата жизнено пространство. Част от тях делят легло, други спят на земята. Тази пренаселеност е възмутителна и наред с недостатъчния персонал крие рискове за сигурността, предупреждават експертите. Според тях и двата затвора са полуразрушени, нездравословни и нехигиенични и изобилстват от хлебарки и други насекоми.
Българските власти са обяснили повечето слабости с липса на средства. Сред препоръките в доклада е специално обучение на съдии и прокурори за алтернативите на лишаването от свобода. Съветът на Европа изразява разочарование и че България още не е отменила нехуманната присъда „доживотен затвор без право на замяна“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *