Съдебен изпълнител влезе в ”Труд” и ”24 часа”

Ситуацията е резултат от съдебните спорове, които започнаха, след като се оказа, че Любомир Павлов и Огнян Донев са вдигнали двойно дела си в „Медийна Група България Холдинг“ – от 47% на 91%, без знанието на съдружниците си Христо Грозев и Карл Хабсбург. Адвокатите на Грозев и Хабсбург (който по-късно напусна холдинга – бел. ред.) депозираха в съда два иска за промяна на дяловете им от мажоритарен в миноритарен акционер да се обезсили. През април Агенцията по вписванията регистрира 83 процента от  пресгрупата като собственост на Донев и Павлов, а останалите 17% останаха притежание на фирма „БГ принтмедия” с управители Павлов и Грозев.
Частният съдия изпълнител Стоян Якимов влезе в Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе“ малко след 9 часа сутринта, предаде bTV. „Аз съм насрочил опис на движими вещи по обезпечителна заповед на Софийски градски съд, съгласно която се налага възбрана на сграда, собственост на дружеството, запор на печатарски машини, които съм дошъл да опиша, както и запор върху търговски марки. Тъй като не получавам необходимото съдействие, съм извикал представители на МВР”, заяви той. Въпреки намесата на трима полицаи обаче, на съдебния изпълнител се наложи да чака дълго, докато влезе.
Адвокатката на „Медийна група България” Даря Пенкова обяви обезпечителната заповед за фалшива. „От направената справка се установи, че обезпечителната заповед е с молител Иван Христов Иванов, но се оказа, че няма молител в компютъра на Софийски градски съд „БГ Приватинвест”, категорична бе тя. „БГ Приватинвест“ е регистрираната в Австрия фирма, която участваше в закупуването на пресгрупата, а неин представител бе Грозев.
Управляващите двата вестника – бившият банкер Любомир Павлов и собственикът на „Софарма“ Огнян Донев, ще направят изявление по-късно днес.
Междувременно Христо Грозев съобщи в профила си в „Туитър“, че е искал да спре източване на медийната група и публикува договор за особен залог във връзка със заем, по който вестниците, разпространителската агенция „Стрела“, печатницата и издателството за списания са солидарни длъжници.
Пред Дарик радио Христо Грозев коментира: „Издадена е предварителна обезпечителна заповед за бъдещ иск, който е пуснат от нашето австрийско дружество заедно с много други подобни искове, които целяха да блокират възможността на сегашното управление да разпродава съществени активи, да източва активи и т.н. Така че, това е резултатът – съдът одобри такава мярка и съдебният изпълнител изпълнява решението”.
Запитан дали това пречи вестниците да излязат утре, каквито твърдения се появиха, той отговори: „Не, напротив. Ако те не излязат, това ще е престъпление към България и някой трябва да поеме отговорността затова“.
Към 14 ч. съдебният изпълнител все още беше в сградата, заедно с вещо лице. Само полицаите излязоха, предаде БГНЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *