Съдилища използват Facebook за изпращане на призовки и уреждане на разводи

Във Facebook винаги имат възможност да премахнете някого от „приятелите си“. Сега вече можете и да се разведе с половинката си по този начин, пише MarketWatch.

Съдия Матю Купър от Върховния съд в Манхатън издаде разрешение на Еланора Байду, живееща в Бруклин медицинска сестра, да се раздели със съпруга си Виктор Сена Блъд-Дзраку, като получи съгласието му за това посредством лично съобщение във Facebook.

„Идеята е, че ответникът трябва да има призовка, което е от основно значение за нашата представа за справедлив процес“, твърди адвокатът от Атланта Ранди Келър. По думите му в някои случаи Facebook може да бъде по-ефективен от известието във вестника.

Това не е първият път, в който юридически документи намират място във Facebook. Миналата година магистратът от Стейтън Айлънд Грегъри Глийдман предостави разрешение на Ноел Бискочо да използва Facebook, за да изпрати на бившата си съпруга Ана Мария Антигуа документ, в който посочва, че повече не иска да плаща по 440 долара месечна издръжка за сина им, който по това време вече е навършил 21 години.

„Наблюдава се тенденция в използването на социалните мрежи за изпращането на документи“, твърди адвокат Омар Ха-Редай от Торонто. „Съдилищата обикновено го използват като опция от последна инстанция. Те ще позволят връчването на документи да става през социални мрежи, ако това е невъзможно, неосъществимо или не може да се случи по пощата или лично“.

Старомодните разпечатки на разговори са детска игра в сравнение с проследяването на някой, който използва социалните мрежи.

„Доказателствата в социалните медии включват снимки, обновявания на статуса, локацията на потребителя в определено време и директната комуникация от акаунта му“, сочи анализът от 2013 г. „Доказателствата в социалните медии за правителствени разследвания и криминални процедури: Границите на новите правни въпроси“, написан от Джъстин П. Мърфи и Адриан Фонтесила и публикуван в „Richmond Journal of Law & Technology”.

Когато компания, имаща социална мрежа като Facebook, е призована от правителството да съдейства, тя може да използва потребителските профили, за да предостави доказателства като мнения, написани на стената, споделени снимки или списъците с приятели. Освен това може да обяви данните за IP адреса и историята на браузването, разкрива текстът.

Дори след развода социалните медии осигуряват на адвокатите ценна информация, твърди Джеймс Макларън, президент на Американската академия на брачните адвокати и партньор в McLaren & Lee, адвокатска фирма, оперираща в Колумбия.

Мерилин Чинитз, брачен адвокат във фирма Blank Rome в Ню Йорк, намира полезна информация по случай, в който отчужденият съпруг на нейна клиентка се настанява в един от най-скъпите хотели в Париж и се отбелязва от него във Facebook, споделяйки снимка на чантата Hermes на своята приятелка – придобивка, която струва между 12 хил. и 15 хил. долара. Преди това мъжът твърди, че няма пари.

„Благодарение на това ние поискахме извлечения от неговата кредитна карта“, коментира адвокатът. „В социалните мрежи не всеки приятел е истински приятел“.

По същия начин социалните мрежи са богат източник на доказателства за съдилищата, когато става дума за наказателни процеси. Полицейското управление в Ню Йорк има звено, отговарящо за социалните мрежи, което търси доказателства за престъпления и евентуални престъпни деяния.

Социалните мрежи могат да бъдат полезни за избягването на редица проблеми. Андрю Джарвис наема апартамент в Ню Йорк, който използва за офис на своята архитектурна фирма, но не иска да плаща допълнителни данъци, тъй като прекарва повечето дни в дома си във Филаделфия. За целта той си прави регистрация в Instagram с помощта на дъщеря си, а в профила си публикува свои снимки как чете дневния вестник пред къщата си или снимки с дата и ясно видим час.

„Той трябва да докаже на данъчните, че е във Филаделфия поне 183 дни годишно, за да избегне данъците в Ню Йорк“, пише дъщеря му Ан в Instagram профила.

Използването на социалните мрежи по този начин може да е свързано с редица усложнения. Метаданните – информацията, вградена в снимки – може да бъде манипулирана и трябва да бъде подложена на внимателно съдебномедицинска експертиза, за да се гарантира, че са реални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *