Съдът в Париж ни отряза по делото за БТК

Решението е от началото на този месец и с него се приема, че собственикът на БТК е изпълнил (и дори преизпълнил) всички поети с приватизационния договор ангажименти за нивото на трудова заетост в дружеството, пише сп. „Правен свят“. МФ води още едно дело срещу собствениците на БТК. То е за 80 млн. евро и претенциите на България са свързани с препродажбата на дружеството. По договор страната ни е трябвало да получи 10% от сумата над 300 млн. евро при евентуална препродажба на дружеството. Три години след приватизацията на телекома „Адвент“ продава 65 процента от БТК на американския инвестиционен фонд „Глобал Инвестмънт Груп“ за 1,08 млрд. евро.
Делото е заведено от предишното ръководство на Агенцията за следприватизационен контрол (преди сливането й с Агенцията за приватизация и образуването на АПСК) още през юни 2009 г. с искане за заплащане на неустойки първоначално за 23 млн. лева, като искът беше увеличен до 60 милиона на следващата година. Претенцията се основава на твърдения, че собственикът на БТК не е изпълнил задължения по приватизационния договор от 2004 г. за поддържане на определени нива на заетост в периода юни 2004 – юни 2006 г. в дружеството (по т. нар. Програма за трудова заетост).
За обезпечаване на исковете си вече несъществуващата агенция наложи едностранно ипотеки върху над 800 имота на БТК (включително Телефонната палата в София), запорира и над 10 милиона акции, собственост на НЕФ Телеком в БТК, за които дружеството твърдеше, че допълнително затрудняват дейността му и то в условията на финансова криза. Това стана след промяна в закона, като през 2010 г. дори омбудсманът сезира Конституционния съд, заради ограниченията върху собствеността, стопанската дейност, невъзможността за защита и др., но КС отказа да се произнесе на процедурни основания – омбудсманът нямал право да го сезира с такива спорове. След решението на международния арбитраж, ипотеките ще трябва да се вдигнат.
Ответници по делото пред Международният арбитражен съд са австрийското дружество „Вива Венчърс Холдинг“ (като бивш собственик на БТК), едно от европейските подразделения на „Адвент Интернешънъл“ (като инвеститор-участник в приватизационната процедура) и българското дружество „НЕФ Телеком България“ (сегашен собственик на БТК).
Делото премина през различни етапи, на един от които съдът прецени, че няма основания искът да бъде насочен против първоначалния инвеститор и решението беше постановено само спрямо „Вива Венчърс“ и „НЕФ Телеком“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *