Съдът: Няма конфликт на интереси при хонорара на Доган

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси, след като е получил хонорар от 1,5 млн. лева по проекта „Цанков Камък“. Това е решението на Върховния административен съд, съобщи БТА.
Председателят на състава е подписала с особено мнение.Според съдията-докладчик Марина Михайлова, Доган трябва да бъдеглобен с 3000 лв. и да бъде присъдена в полза на държавата сумата от 1 356 857 лв., след приспадане на данъците.
Тричленният състав на съда не приема становището в доклада на парламентарната антикорупционна комисията за наличие на конфликт на интереси наАхмед Доган, защотодоговорите за поръчка били сключени преди влизане в сила на закона. Така задължението за деклариране е датата на сключването им. Липсвалидоказателства като депутат Доганда е участвал в гласуване в Народното събрание на решение в полза на „Институт по строителство и минно дело „АД, пишев мотивите на съда.
Според магистратите обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на възнаграждение за извършените поръчки, не е достатъчно, за да се приеме, че имаконфликт на интереси.Следва да има възможност частният интерес, породен от конкретната търговска дейност, да повлияе върху обективното изпълнение на задълженията на заемащия публична длъжност, пише в решението.
Такива конкретни доказателства не били представени нито от комисията при извършената от нея проверка, нито при съдебното производство. Затова не може да се отнеме в полза на държавата равностойността на получената от Доган сума, смята съдът.

По повод на искането на адвоката на Доган – Румен Еленски, хонорарът му от 48 000 лева да бъде за сметка на парламента, ако съдът не намери конфликт на интереси, ВАС смята, че тази сума е прекалено висока и затова Народното събрание трябвада бъде осъдено да плати на Доган разноските по делото от150 лв.

В особеното си мнение съдията-докладчик Марина Михайлова е записала, че не споделя становището за липса на конфликт на интереси.

Според нея в конкретния случай, „прилипса на специална компетентност отАхмед Доган в областта на възложените му задачи и фактът, че е възложил изпълнението на договорите на трети лица, изводът е, че възложените му действия са направени соглед на личността му като народен представител, председател на ДПС, която е мандатоносител на правителството към момента на сключването на договорите“.

И търговското дружество и Доган знаели,че е невъзможно тойда се справи с разработките и затова“предметът на договорите прикрива други отношения между страните“, посочва Михайлова.
Според нея става дума за прикрити договори. Теса действителни,стига да отговарят на изискванията на закона. „Следователно е налице реално получаване на облага по смисъла на закона за конфликт на интереси“, пише в мотивите си Михайлова.

Догантрябвало да декларира част от хонорара -1 356 857.06 лева на 12 февруари 2009 г., когато законът е изисквал това. Михайлова е съгласна с доклада на антикорупционната комисия, която приемаикономическа зависимост спрямо „Институт по строителство и минно дело“ АД. Според нея е налице и обвързаност на института с държавата чрез получаване на пари по изпълнението на проекта „Цанков камък“ и направените от Доган разработки.

„Зависимостта от частния интерес не е ограничена само до момента на получаването на облагата, а тя съществува като възможност за поети задължения във времето напред“, пише още Михайлова в мотивите си.
Тя приема като косвено доказателство за намерението на Доган да участва при разпределянето на държавни средства между фирмите и неговото изказване на 18 юни 2009 г. в с. Кочан, в което той казал: „Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата … И от гледна точка на проекти, и от гледна точка на тяхното изпълнение, на оперативни програми и т.н. Когато ние искаме по-мощно присъствие в парламента, това означава, че искаме по-широко позициониране в парламента и от там в централната власт, господа.“

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав в 14-дневен срок.

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика ще обжалва решението на ВАС, казапред“Фокус” председателят на комисията Валентин Николов. Той обясни, че решението на съда го изненадва.Разбрах, че председателката на състава се е разписала с особено мнение, което е доста сериозен акт от нейна страна, добави той.

Подобно решение на ВАС беше очаквано, казапък зам.-председателят на ПГ на ДПС Камен Костадинов. Той е удовлетворен от решението. „Излезе ми пяна на устата да обяснявам, че между „Цанков камък” и случая с хонорара на г-н Доган няма абсолютно никаква връзка”, каза Костадинов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *