Съдът обяви за незаконна таксата за достъп на ВЕИ сектора

Чрез нея енергийният регулатор се надяваше да запълни дефицита от 400 млн. лв. , който се формираше заради многото присъединени през миналата година слънчеви и вятърни паркове в страната.
 
С дата 13 март 2013 година магистратите са се произнесли по три идентични дела, заведени от фирмите Алфа Стар ООД, Фотоволтаик Енерджи Сорс ООД и ИБВ-СОЛАР ООД. От Българската фотоволтаична асоциация уточняват, че освен тези три дружества, още стотици компании в сектора са подали подобни искове до съда срещу допълнително въведената такса, като решенията по техните казуси тепърва се очаква да излязат.
Мотивите на ВЕИ – дружествата са, че чрез нея се демонстрира дискриминационното отношение от страна на регулатора в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. То е довело до създаването на неравнопоставеност между различните енергийни предприятия. Мотивите засягат и липсата на обективни критерии за калкулиране на „цената за достъп“, непрозрачността на взетото от ДКЕВР решение и нарушаване на принципите на конкуренцията.
С постановените решения върховния съд отменя задължението за заплащане на „цена за достъп” от страна на фотоволтаични централи, изградени през 2010 година и началото на 2011 година, на които се отнемат до 20% от прихода, както и за изградените обекти през първата половина на 2012 година с производствен капацитет над 30 киловатпика, от които таксата „изяждаше“ 39% от прихода.
Съдът е взел предвид и начина на определяне на таксата за достъп. Тя се изчислява не въз основа на реално направени разходи от страна на електроразпределителните дружества за управление на енергийната мрежа, а на база приходите от преференциалните изкупни цени за от ВЕИ – централите, както и датата на въвеждането им в експлоатация.
И трите решения на ВАС са взети от тричленни състави и подлежат на обжалване пред по-горна инстанция.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *