Съдът обяви КТБ в несъстоятелност

Софийски градски съдобяви Корпоративна търговска банка в несъстоятелност с определениеот днес.

Определението по делото, гледано при закрити врата, бе взето само седмицаслед възобновяването му.

За изхода от него съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти днес.

Съдът е излязъл с решение за неплатежоспособността на КТБ с начална дата 6 ноември 2014г. – датата на отнемане на лиценза.

„Оттук нататък следват всички описани в Закона за банковата несъстоятелност процедури. Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни и всичко, което се говореше преди датата на фактическата несъстоятелност – започват едни много сложни процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на КТБ, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число най-големия кредитор – Фондът за гарантиране на влоговете в банките, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетоврени”, уточни Горанов.

Съдът постановява обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ. Решението подлежи на незабавно изпълнение от датата на постановяването му, съобщиха от СГС. Може да се обжалва и протестира пред САС в седмодневен срок от връчване на препис от същото.

Горанов коментира и цесиите, чрез които колегата му, министърът на културата Вежди Рашидов, е спасил 2.6 млн. от парите си в банката на Цветан Василев. Според Горанов цесиите са законни, но ако се окажело, че Рашидов е бил привилигерован, „това ще е първата сделка, която ще атакуваме в съда“.

„Абсолютно всички сделки, които увреждат имуществото на КТБили са привилегировалинякого, ще бъдат атакувани в съда, без значение чие име стои зад тях“, обеща Горанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *