Съдът отказа да разгледа дело срещу железничари

Искът на БДЖ бе за установяване на незаконността на обявена, започнала или завършила стачка и бе внесен в понеделник. Според съдебния състав обаче ищецът – БДЖ „Товарни превози“ не твърди, че е работодател на 10-те служители, участвали в стачката, тъй като като работодатели са посочени поделенията за товарни превози в София и Пловдив. „При така заявените факти ищецът се явява чужд на спорното право с посочените ответници, доколкото не участва като страна по него“, категорични са магистратите.
Междувременно обаче стана ясно, че вчера в Софийския градски съд е образувано друго дело по искова молба от „БДЖ – Пътнически превози” и поделенията на дружеството в София, Пловдив и Горна Оряховица срещу 63-ма служители. Внесеният иск е отново за установяване на незаконността на обявена, започнала или завършила стачка.
В момента в централата на БДЖ текат преговори  между ръководството на компанията и синдикатите. „Вярваме, че по голяма част от въпросите още днес можем да постигнем разбирателство“, заяви преди срещата изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев, цитиран от „Фокус“.
Синдикалистът Иван Стоянов също обяви, че синдикатите желаят добър социален диалог, но добави, че „за да има такъв, ако има искове за незаконна стачка, те трябва да бъдат отменени“.
Председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров попита синдикатите дали се интересуват от съдбата на железниците и ги призова да проявят толерантност. „Събрали сме се на преговори, защото БДЖ е във фалит, дайте да не си държим назидателен тон и да не си викаме“, призова Владимиров.
Все пак синдикати и ръководство стигнаха до общата позиция, че не са изпълнени точки 2 и 3 от стачното споразумение за ваучерите на служителите от БДЖ.  „Да, в забава сме, не сме изпълнили точките. В забава сме с 2.3 млн. лв.”, призна Владимир Владимиров. „Имаме забавяне още през 2010 г. Тук имате право да се сърдите. Тази сума е непосилна и затова не сме си изпълнили задълженията”, каза и Йордан Недев и се извини на работниците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *