Съдът: Парламентарната комисия за „Първанов – Марин“ е незаконна

Това съобщиха на БТА от съда. Решението за създаването на тази комисия беше взето на 15 февруари, тази година.
По настояване на лидера на РЗС Яне Янев – който и оглави комисията, управляващите в парламента я сформираха с цел разследване на актовете за помилване и даване на българско гражданство по време на мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. Впоследствие 61 депутати сезира Конституционния съд дали комисията ”Първанов – Марин” не противоречи на основния закон.
Съдиите Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение. Депутатите поискаха от КС задължително тълкуване на Конституцията относно правомощие на президента  да упражнява правото на помилване, следва ли указът да се мотивира и необходимо ли е при нов мандат повторно издаване на идентичен по съдържание указ за възлагане от президента на правомощия на вицепрезидента, когато едни и същи лица са избрани за президент и вицепрезидент в два последователни мандата и през първия мандат е бил издаден такъв указа.
Депутатите са поискали и обявяването за противоконституционно създаване на временната парламентарна комисия. С определение от 8 март Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество искането на народни представители и е конституирал като заинтересувани страни по делото Народното събрание, президента на Република България, Министерския съвет, министъра на правосъдието, министъра на финансите, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, главния прокурор, Висшия адвокатски съвет и омбудсмана на Република България.
„Предотвратихме опасен прецедент. Политическата операция на управляващите претърпя пълен провал.“ Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира решението на съда. „Не е работа на Народното събрание да проучва и да установява дейността и законосъобразността на президента и вицепрезидента“, е заявил лидерът на БСП. Той е изтъкнал, че подобни идеи на мнозинството са атака както срещу предишния президент Първанов, така и провокация спрямо настоящия – Росен Плевнелиев. Станишев е определил комисията на Яне Янев като безпринципна и конюктурна. Лидерът на БСП е напомнил, че тя е създадена единствено заради политическата изгода на мнозинството. „Водещ беше политическият интерес на управляващите, а не интересът на гражданите. Затова логичният изход е провалът“, е коментирал Станишев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *