Съдът ”скъса” обвинителите на ”Николов-Стойков”

Софийският градски съд днес отказа на прокуратурата да изпрати делегация до Германия за разпита на двама свидетели, които са осъдени във връзка с престъпленията, в които са обвинени Марио Николов и Людмил Стойков, предаде БТА.

Двамата и още шестима са подсъдими за „изпирането“ на 7.5 милиона евро по програма САПАРД. Според прокуратурата това е станало чрез закупуването на стари машини за преработване на месо, фактурирани като нови.

Софийският градски съд днес отказа на прокуратурата да изпрати делегация до Германия за разпита на двама свидетели, които са осъдени във връзка с престъпленията, в които са обвинени и Николов и Стойков. Видео-разпит на свидетелите не е бил извършен поради това, че градът в който се намират не разполага с необходимата техника, стана ясно днес. Поради тази причина от прокуратурата поискаха видео-връзката да се извърши от друг град в страната или да се изпрати делегация до Германия.

СГС настоя наблюдаващият прокурор Андрей Андреев да представи пред съда въпросите, които възнамерява да се изпратят чрез делегацията. След като той го направи, адвокат Менко Менков се противопостави на изпращането на делегацията, тъй като свидетелите вече са отговорили на тези въпроси на прокуратурата, но по другото дело срещу Марио Николов.

Съдът не прие това искане на обвинителите.

На следобедното заседание, започнало в 14.30 ч., съдът отхвърли и второ искане на прокуратурата – за назначаване на нова съдебна-икономическа експертиза по делото. Съдът прие, че експертизата не е необходима, а същата информация може да се получи от одиторските доклади на фирмата „Дюни“ АД (близка до Людмил Стойков), предаде БГНЕС. Подсъдимият Людмил Стойков пое ангажимента до 30 минути да представи одиторските отчети за периода 2003-2005 г.

Съдът не прие и трето искане на прокуратурата – чрез съдебна поръчка да бъде изискана от Районния съд в град Аугсбург, Германия, присъдата, постановена на двама германски граждани.

Според защитата на подсъдимите чрез последните две искания не се изясняват нови обстоятелства по делото, ако се протака. Адвокат Ина Лулчева, защитник на Стойков, заяви, че чрез такива искания се препятства правосъдието. В крайна сметка съдът не уважи исканията на прокуратурата.

След заседание съдът насрочи следващото заседание по делото за 15 март, когато се очакват пледоариите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *