Създадоха роботизирано око

Учени създадоха изкуствено око, устройството на което почти напълно копира структурата на човешкия зрителен орган. Диаметърът му е около два сантиметра, има ретина, изработена от нанопроводници и леща за фокусиране на светлината. За разработката съобщи БГНЕС като се позова на електронното издание на сп. Нейчър – www.nature.com.

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Способността ни да виждаме се дължи на факта, че светлината, която влиза в очите, преминава в тях през система от лещи и навлиза във фоторецепторите на ретината. Те превръщат частиците светлина в сигнали, които се предават на мозъка. Учените отдавна се опитват да реконструират тази сложна система за създаване на робот или с цел да се опитат да възстановят загубеното зрение на хора, информира bnr.bg.

Поредният и сравнително успешен опит за постигане на това е направен от учени под ръководството на Чжиюн Фан от Хонконгския университет за наука и технологии. Изкуственото око, което те са създали, изглежда като топка с диаметър около два сантиметра, изпълнена с течност, която провежда електрически ток. Окото на възрастен е с приблизително същия размер и вътре също е пълно с желеобразна течност.

Устройството помага да се вижда благодарение на изкуствена ретина от фоточувствителни нанопроводници. Те са направени на базата на перовскит – хибриден материал, който поради уникалната си структура сега се използва широко в соларни панели. Нанопроводниците реагират на светлината и предават сигнала за нея по-нататък като фоторецепторите на човешкото око.

Android Роботизирана Око - Безплатни векторни графики в Pixabay

За да проверят дали това око може да вижда, учените проектирали изображения на няколко букви. Устройството успешно разпознало буквите I, E и Y. Вярно, то пресъздало изображението с доста лошо качество – около 100 пиксела, в сравнение със 120-140 мегапиксела на човешкото око.

За да работи, устройството се нуждае от външен източник на енергия. Учените обаче планират да направят изкуственото око самостоятелно, така че устройството да работи като малка клетка на слънчева батерия.

Изобретиха роботизирани лещи за очи, увеличаващи това, което ...

Сред другите планове на учените е да проверят дали е възможно да се включат тези нанопроводници към човешкия оптичен нерв. Освен това разработчиците се надяват да повишат качеството на картината до нивото на човешкото око и дори да го надминат.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *