Създателят на лайткойна разпродаде целия си портфейл

Чарли Лий, бивш инженерен директор на Coinbase и създател на криптовалутата лайткойн, разпродаде всички притежавани от него лайткойни. Лий обяснява, че е продал всичките си лайткойни, като реално е запазил само няколко с колекционерска цел, за да избегне конфликт на интереси, предава TechCrunch. 

Чарли Лий е смятан за един от основните лидери на мнение в света на криптовалутите с повече от 370 000 последователи в Twitter, където той държи профила @SatoshiLite. Въпреки че твърди, че избягва директните коментари за лайткойна, неговите туитове са критикувани за манипулация на пазара.

„Всеки път, когато пиша за цената на лайткойна или просто съобщавам някакви добри или лоши новини, ме обвиняват, че го правя за лична изгода. Някои хора дори мислят, че играя на късо срещу лайткойна (б.р. спекулативно залагане срещу поевтиняването на даден актив). Затова и аз смятам, че е конфликт на интереси да притежавам лайткойни и да пиша за тях. Винаги съм се въздържал от покупки или продажби на лайткойни непосредствено преди или след моите туитове, но това е нещо, което само аз знам. Винаги ще има съмнение дали някое от моите действия ще има ефект върху личното ми богатство или върху криптовалутите като цяло.“, коментира създателят на лайткойна в профила си в Reddit.

Не е ясно колко лайткойна Лий е притежавал и продал, но той самият твърди, че в момента е фокусиран само върху развитието на криптовалутата.

„Не се притеснявайте. Аз не се отказвам от лайткойн, напротив – през цялото време работя за неговото развитие“, каза още Чарли Лий, информира investor.bg.

Интересен факт е, че братът на Лий Боби е основател на най-голямата китайска борса и втората по-големина в света за търговия с биткойни BTCChina.

Подобно на биткойн, етер и други криптовалути, лайтконът отчете рекордни ръстове през тази година. Това е петата по големина криптовалута в света с обща пазарна капитализация от над 18 милиарда долара според Coinmarketcap.com. Цената му достига 330,14 долара за брой, което е ръст от 75 пъти от началото на годината. Обемите на търговия непрекъснато нарастват и само за последните 24 часа са изтъргувани лайткойни за над 2 млрд. долара.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *