Съкращават 2 хиляди души от БДЖ , вдигат и цените на билетите

Съкращенията ще бъдат направени до края на следващата година. Една четвърт от железничарите са в администрацията на железниците, а останалите работят по поддръжката, експлоатацията и ремонтните дейности. На всеки работник в списъка ще бъдат предложени по 6 брутни работни заплати, а за несъгласните ще бъде приложено намаляване на щата чрез подбор.
Ако работниците приемат предложението и напуснат, БДЖ ще трябва да задели 9 милиона лева. Очаква се около 110 души от съкратените  да отидат в столичното метро, а за останалите от железниците се надяват да се погрижи социалното министерство.
Председателят на управителния съвет на компанията Владимир Владимиров заяви, че вариантите са два – съкращения или фалит на дружеството, при което целият персонал отива на улицата.
От поскъпването на билетите железниците ще печелят по 2,5 милиона лева всяка година. От БДЖ казаха, че и след увеличението пътуването с влак ще е по-евтино от това с автобус – в едната посока разликата ще е около 25 на сто, а ако билетът е за отиване и връщане – 40%. Това обаче означава, че няма да има билет за влак по-евтин от един лев.
От 1 декември ще бъде намален и броят на курсовете по дадени линии, като от намаляването на 150 влака ще бъдат спестени 22 милиона лева годишно.
Всички мерки за оптимизация в железниците са били обсъдени с транспортния министър Ивайло Московски и финансовия Симеон Дянков, които са ги подкрепили.
Председателят на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев заяви, че синдикатите не са били информирани предварително за готвените съкращения, а са разбрали днес заедно с медиите. Синдикатите не разполагат със списъци на хората, на които се предлага да бъдат съкратени, и нямат яснота за мнението на служителите, посочи Бунев:
Това е само една част от цялата картинка. Съкратените няма да бъдат 2000, а повече от 3000. Това в никакъв план не фигурира. Освен обявените днес 2000, след спирането на влаковете ще има още съкратени. Никой не казва след спирането на 150 влака до какво ще доведе това – още колко души ще трябва да си отидат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *