Сърбия отново вдигна заплати и пенсии

Финансовият министър на Сърбия Синиша Мали заяви, че очаква средната заплата в страната да надхвърли 500 евро до края на годината.Сърбия отново вдига заплати и пенсии.

Резултат с изображение за сръбски динар

Служителите в публичния сектор ще получат увеличение на възнагражденията си за ноември, които се изплащат през декември.

„В момента се водят разговори с МВФ и ние сме окуражени от бюджетния излишък от 46,6 млрд. динара (396 млн. евро) през август“, каза Мали в интервю за сръбския ежедневник „Блиц“.

Най-голямо увеличение – средно над 6% ще получат медицинските служители – медицински сестри и лекари, както неотдавна обеща и президентът Александур Вучич.

От началото на следващата година компаниите също ще могат да повишат заплатите с още 5%, поради промяна в сръбското законодателство.

Пенсиите на всички пенсионери ще се вдигнат с между 5 и 5,5%, според швейцарския модел.

„През следващите седмици ще знаем точно колко ще бъде увеличението. Това е системно решение. Мисля, че това е най-справедливият модел, защото индексацията се извършва всяка година, а размерът на пенсиите зависи от това какъв е процентът на инфлацията и колко са се повишили заплатите“, обясни Мали, цитиран от B92.

Той повтори, че около 1 декември всички пенсионери ще получат еднократна помощ от 5000 динара (42.5 евро), а увеличението на пенсиите ще бъде от 1 януари догодина.

Основен приоритет на сръбския бюджет за 2020 г. ще бъдат публичните инвестиции, като за тази цел ще бъдат отделени 250 млрд. динара (2.1 млрд. евро).

Прогнозираният икономически растеж на Сърбия за следващата година е 4%, растежът на общите инвестиции се очаква да бъде 9,2%, а безработицата се очаква да спадне под 10%, информира Expert.bg

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *